CSOK változás várható február 15-étől

A múlt heti kormányülésen elhangzottak alapján, jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénybevételének adminisztratív terhei, a CSOK szabályai, illetve igénylésének feltételei is egyszerűsödnek.

Bevezetik az úgynevezett "nyilatkozati elvet", mely szerint az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. A NAV természetesen ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.


Depositphotos 73171781 m-2015

Van egy másik változtatás, amely a külföldről hazaköltöző, a CSOK-ot igénybe venni szándékozó családoknak jelent majd segítséget. A CSOK igényléséhez ugyanis jelenleg magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges. Február 15-étől erre a családoknak már nem lesz szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek.

Az újabb könnyítések között a CSOK-ot érintő banki ügyintézési határidő csökkentése is várható. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 napon belül.

Depositphotos 174274660 m-2015Lakásvásárlás esetén eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be a CSOK iránti igényt, ezt február közepétől már 180 napig tehetik meg.

Nagy változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a CSOK, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.

Az új szabályozás szerint az 5 millió forintos áfa-visszatérítés lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

 

Forrás:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/csokkennek-a-csokot-igenylok-adminisztrativ-terhei-februar-15-etol

https://hitelnet.hu/csok/igy-valtozik-a-csok-2018-februar-15-tol/

CSOK-kal kapcsolatos kérdéseiket bátran tegyék fel weboldalunkon, ahol egyéni üzenetben szakértőnk válaszol Önöknek.

http://csok.ujhazcentrum.hu/