Új otthonfelújítási program indul az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére

2024. április 5.

Egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás.


Olyan ingatlanokra vehető igénybe a támogatás, amelyek 1990 előtt épültek, további feltétel az épület életvitelszerű használata.

Az állami program nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére vehető igénybe. Nagyon fontos elvárás, hogy mindezen beruházások eredményeként egy 30 százalékos energiafogyasztás-csökkentést érjenek el az érintett ingatlanoknál.

A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok 26 és 35 ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. Várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg a

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lakosság tudatosan döntsön a felújításra fordított pénz optimális felhasználásáról, hogy az a legnagyobb megtérülést eredményezze. A legtöbb meleg levegő hiányos szigetelés esetén a falakon át szivárog ki, ami akár 30-40 százalékos hőveszteséget is okozhat.

Jövőbiztos megoldásokban, komplex rendszerben érdemes gondolkodni, amivel akár 50% energiahatékonysági javulás is elérhető. Fontos, hogy ne csak részlegesen, hanem az egész épületet szigeteljük, mert különben hőhidak alakulhatnak ki a kevésbé szigetelt területek határain. Emellett a nedves falaknál is kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő vízszigetelésre, hiszen enélkül a hőszigetelés hatékonysága csökkenhet.

Feltétlen ajánlott szakértői segítséget igénybe venni a tervezés és kivitelezés folyamatába, melynek során figyelembe kell venni az épület egyedi adottságait (pl. fekvését, korábban alkalmazott technológiákat). Ennek elmulasztása esetén a végeredmény messze elmaradhat a várakozásainktól.

Alapelvünk, hogy az otthont hosszú távú befektetésként kell kezelni. Az energiatudatos megoldások nemcsak a rezsiköltségeket csökkenthetik jelentősen, hanem érdemben növelhetik a komfortérzetet, egy fenntarthatóbb jövőt alapozhatnak meg gyerekeink és unokáink számára is. Mindezeken felül azonnali megtérülésként számolhatunk azzal, hogy az ingatlan értéke is növekszik.

Újháznál minden alapanyag megtalálható, ami egy korszerűsítéshez szükséges! Válogass Magyarország egyik legnagyobb szigetelés kínálatából és vedd igénybe ingyenes szigetelés kalkulátor szolgáltatásunk a kereskedésekben!