KERÁMIA TETŐCSEREPEK

2015. július 29.

shutterstock_151843967A házépítésnél, felújításnál több szempontból is fontos kérdés, hogy mivel fedjük le tetőinket. A magyar építési szokások elsősorban az éghajlatnak, a helyi adottságoknak, és a rendelkezésre álló alapanyagnak köszönhetően alakultak ki úgy, ahogy erről az általános utcakép is árulkodik. Az éghajlati viszonyokból adódóan a hagyományos 45o–os hajlásszögű fedélszerkezeten tetőfedésre elsősorban a kerámia cserepet használnak. Emiatt a cserépgyártás hazánkban szép hagyományokkal rendelkezik. Mai bejegyzésemben a kerámia tetőelemekről írok.

A tetőcserép megjelenése előtt a kerámiát falazatok építőelemeként alkalmazták. Az égetett téglát valószínűleg a mezopotámiaiak használták Krisztus előtt 4000 évvel. A görögök is alkalmazták, sőt fejlesztették az építőanyagot, hiszen ők már terracotta tetőket is készítettek. A rómaiaknál a szabványosítás hozott fejlődést. A korai építkezéseknél azonban csak a helyi adottságokat tudták felhasználni, ezért az építőanyag nyersanyaga is a környékről származott.

A cserép alapanyaga az agyag. Ezt kezdetben szárították, majd égették. A szárítás azért fontos, mert így az égetés során kisebb zsugorodás megy végbe és kevesebb hajszálrepedés keletkezik az elemeken. Az égetés manapság 950-1050 oC-on történik.

shutterstock_120708619A fedés elterjedése tűzbiztonsági okokra vezethető vissza. Több nagyvárosban betiltották a nád- vagy a fazsindely cserepek használatát. Az elemek kezdetben egyszerű lapformában készültek, amelynek alsó vége íves kialakítású volt, hogy a víz ne vonalban, hanem egy helyen cseppenjen le róla. A tetőlécre „kapaszkodó” orr csak később jelent meg a cseréplemez hátoldalán. A szegmensívű vagy hódfarkú cserepeknek előnye, hogy bonyolult tetőformát is ki lehet vele alakítani biztonságosan. Íves felületeknél vágni kell a cserepek széleit, mert így kevesebb hézag lesz a két elem között és az ívelt felületet is követni tudjuk. Emellett a felújításnál is előnyösek a hódfarkú elemek, hiszen a léctávolságokkal lehet „játszani”, így a meglévő szarufahosszra egyszerűen és szépen ki lehet osztani a cserepezést.

Később megjelentek a sajtolt vagy hornyolt cserepek, amelyek nagyobb biztonságot nyújtanak beázás ellen. A hornyolt cserép azt a cseréptípust jelöli, amely egyik oldalélén horony, azaz hosszanti vályat, az ellenkező oldalélén pedig az előbbibe pontosan illeszkedő perem került kialakításra. Az elemkapcsolatok fejlesztésével kialakultak az alacsony hajlásszögű tetőkre fektethető típusok, így akár a 16o-os fedélszerkezeten is láthatjuk ezt a szép építőanyagot. Az újabb fejlesztéseknél már a horonykapcsolatok kialakításával kötetlenebb a léckiosztás.

shutterstock_128401289Az elemek formája és mérete nagyon sokféle lehet. Különbségek gyártónként és korszakonként is lehetnek. Léteznek natúr és színes felületűek. A színes elemeket kétféle eljárással készítik. Az engóbozás során egy szórógép finom agyagüledék-ködöt terít el még az égetés előtt a nyers, szárított, félkész tetőcserepek felszínén. A szórást manapság már számítógép által vezérelt berendezések végzik. Az engób tulajdonképpen egy agyagásvány-tartalmú színezőanyag, melyet a fazekasok már több ezer éve használnak agyagedények dekorálására. Az égetés folyamán az engób végül egységbe olvad a valódi cseréppel. Az engóbozással egy felületen akár három különböző színárnyalat is megjelenhet. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy dekoratív színt kölcsönözzünk kerámia cserepeinknek úgy, hogy azt tartósan meg is őrizzék. Az így készült felület jó vízlepergető képességű, nehezen telepedik meg rajta a moha vagy a kosz. Továbbá fagy- és tűzálló.

A mázazás hasonlóan működik, mint az engóbozás, de itt már a kiégetett agyagcserép felszínére szórják az előre megolvasztott ércből álló elegyet, majd még egyszer kiégetik az elemeket. Az így létrejött mázas felület élénk színű, fényes felületű, mely hasonlóan vízlepergető, sav-, lúg- és UV-álló, mint az engóbozott felület.

Azonban a korral nem csak a cserepek megjelenése és tulajdonságai változnak. A gyártók igyekeznek minél szélesebb körű szolgáltatást nyújtani a felhasználóknak. Ennek egyik pozitívuma, hogy a tetőket rendszerszemléletben értelmezik, így nemcsak a cserepet kínálják felénk, hanem a különböző kiegészítőket is. A páratechnikai fóliáktól a kéményseprőjárdáig mindent megtalálhatunk. Az utóbbi helyes megoldás a kéményseprő-előírások miatt komoly feladat. A szellőzőcserepek vagy a rovarháló elemek alkalmazásával biztonságos átszellőztetés hozható létre, amely kiemelten fontos a cseréptetőnél. Az átszellőztetés és az agyagcserép viszonylag nagy súlya hőtechnikailag kedvezően befolyásolja épületeinket. Amennyiben szeretnénk a tetőterünket beépíteni, akkor ezek az előnyök is hozzájárulnak, hogy kerámia tetőcserepeket válasszunk.

A cseréptető kedvező tulajdonságai miatt én is nyugodt szívvel javaslom ezt a természetes építőanyagot, amely élettartama bizonyítottan akár 100 év is lehet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.