Újház Centrum
0
Lehet-e festeni a műanyag ajtót, ablakot? Építkezés

Lehet-e festeni a műanyag ajtót, ablakot?

2017. október 5.

Ha Ti is álltatok már ablakcsere előtt, biztos felmerült a kérdés: "Ha műanyag ablakot választok, akkor az adott keret színét évekig, évtizedekig változatlanul élvezhetjük-e, vagy ha megunnánk az adott árnyalatot, lehet-e egyáltalán a fáéhoz hasonlóan újraszínezni?" Nos, cikkünkben megpróbálunk választ adni erre az összetett kérdésre.

A műanyagból készült nyílászárók, redőnyök a mai építkezések igen népszerű kellékei. Viszonylag egyszerűen és alacsony áron legyárthatóak, megvásárolhatóak, és az időjárással szemben is ellenállóak. Mindezeken felül gondozásmentesek is, ami alatt azt érthetjük, hogy egy jól elkészült műanyag ablakhoz- ajtóhoz nem igazán kell hozzányúlnunk az idő múlásával. Általában nem vetemedik, nem kell csiszolni és festeni sem. Ez azonban csak optimális esetben van így, előfordul, hogy valamely oknál fogva mégis festenünk kell a felületeket.

Mely esetben kell a műanyag ablakot, ajtót vagy redőnyt átfestenünk?

Leggyakrabban a régi, vagy rossz minőségű nyílászárók esetében, amelyek a külső behatások; mint az erős napsugárzás, UV sugárzás miatt nem maradtak megfelelő, esztétikus állapotban. A legtöbbször e felületek elsárgulnak, vagy porózussá válnak. Ilyen esetben érdemes egy UV álló, minőségi festékkel védeni ablakainkat, hiszen ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mint újat venni.

A másik gyakori ok, hogy a ház új külső, vagy belső színéhez nem passzol a nyílászáró színe. A leggyakrabban ez fehér, ami semleges megjelenésű, és sok színhez illik, ezért is terjedt el. Ma azonban festékek milliói állnak rendelkezésünkre, akár a homlokzatokat nézzük, akár a belső tereket. Ilyen falfelületek mellett szeretnénk a nyílászárók színét is a környezethez igazítani. Sokféle ízlés és igény is van, a szolidabbaktól a vagányabbakig.

Nem mindegy azonban, hogy milyen festéket választunk. A gond az, hogy a műanyag mázolása elég nehéz, mert összetételéből és a felületéből adódóan a legtöbb készítmény nem tud megtapadni rajta. Szerencsére, sok gyártó kínál külön PVC és gumi festéséhez használhatót is. Ezek a termékek a legtöbb esetben UV állóak, így a rosszabb minőségű ablakainkat is védeni tudjuk. Termék és termék árában nagyobb különbség is lehet, azonban itt érdemes minőségi cikket választani egy megbízható gyártótól. Ez az árkülönbség nem nagy tétel egy felújításnál, és tartósság szempontjából nézve bőven megtérül.

Színválaszték tekintetében nagyon széles a paletta. lehet az igényeknek megfelelően válogatni. Érdemes alaposan átgondolni, nem csak a divatra figyelni, hiszen évekig kell az adott színnel együtt élnünk.

Amennyiben mi magunk szeretnénk a felületet kezelni, színezni, az alábbi lépéseket és tanácsokat, a gyártó utasításai mellett is vegyük figyelembe.

A festendő felületet alaposan zsír- és portalanítsuk, valamint távolítsuk el a szennyeződéseket mosószeres vízzel. Amennyiben más tisztítószert alkalmaznánk, akkor győződjünk meg arról, hogy a műanyagot nem károsítja, nincs maró hatása, nem hagy karc-nyomot.  A tisztításra hagyjunk elég időt és legyünk alaposak. Ez azért is fontos lépés, mert ha rajta marad zsír, olaj, kosz, akkor ez meggátolja a festék megfelelő tapadását. Ilyen esetben, idővel elválhat és lepereghet a felületről.

Ezt követően „maszkoljunk”, ami azt jelenti, hogy festék-, és barkácsboltban kapható maszkolószalag segítségével ragasszuk le a nem festendő részeket, hogy egyszerűbben és szebben és pontosabb tudjuk elvégezni a munkánkat. Ügyeljünk arra, hogy a padlót a lecsöppenéstől is óvjuk, ezért fóliázzuk le. Ezt követően ecset, henger, vagy festékszóró segítségével vigyük fel az anyagot.

A festéket több rétegben felhordhatjuk, a gyártó által megadott száradási idő betartását követően. Leggyakrabban 2 réteg elegendő, a rétegek közötti kötési idő pedig viszonylag rövid, kb. 2 óra. A teljes száradás általában 24 óra.

A szín kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy világos színű műanyagot, világos színű festékkel célszerű festeni, míg sötét színűt sötéttel. Nem megfelelő fedés esetén ugyanis az alapszín átüthet, így a belefektetett munkánk kárba vész, nem lesz szebb, mint a kiinduló állapot.

Műanyagot festeni nem egyszerű, de kellő türelemmel és odafigyeléssel megoldható ez a feladat is. Minőségi festék választásával, gondos és alapos munkával egy összefüggő, karc és UV álló, kemény felületet kaphatunk, melyet könnyű tisztítani, esztétikus és tartós.

Amennyiben nyílászárónk felújításra szorul, elsárgult, vagy csak a színét untuk meg, érdemes lehet időt és pénzt ráfordítani és időben átfesteni.