Újház Centrum
0
Rakhatunk laminált padlót a konyhába vagy a fürdőbe? Építkezés

Rakhatunk laminált padlót a konyhába vagy a fürdőbe?

2019. július 23.

Még néhány évvel ezelőtt is, ha azt kérdeztük milyen padló legyen a konyhában, mindenki azt vágta rá: hidegburkolat. Mára azonban változott a helyzet, és több lehetőségünk van arra, hogy az ilyen erősebb igénybevételű helyiségbe padlóburkolatot válasszunk.

A konyha speciális hely abból a szempontból, hogy előfordulhat kifröccsenő zsiradék, amelynek eltávolítására használt erős vegyszereket használunk, panel, vagy kisebb lakásokban általában ez szokott lenni a kisebb barkácsolások helyszíne is. Sok kihívással kell szembenéznie és megbirkóznia az itt elhelyezett burkolatnak.

A laminált padló evolúciója
Sokakban él még az az elavult információ, hogy a laminált padlót nem érheti víz, mert megszívja magát, feldagad és felpúposodik. Emiatt nehezen takarítható és ráadásul könnyen is karcolódik. Akik még ebben a hitben vannak, azoknak van egy jó hírünk.

A modern, jó minőségű laminált padlóburkolatok esetében a vízállóság és a kopásállóság is magas szintű, a megfelelő tisztítószerekkel könnyen takarítható és higiénikus. Ennek köszönhetően, akár konyhában is nyugodt szívvel alkalmazhatjuk.

Főként, hogy léteznek már kimondottan konyhai burkolásra alkalmas laminált padlók, így ha a konyha, a nappali és az étkező egy légtérben helyezkednek el, nem kell egymástól eltérő burkolattípusokat választanunk. Egy ilyen megoldásnak köszönhetően a tér optikailag nagyobbnak tűnik, és esztétikailag is kellemesebb a szemnek, mint a burkolatváltókkal megtördelt terek.  Ha megfelelő, az átlagnál nagyobb nedvességtűrő képességgel rendelkező laminált padlót választunk, akkor akár a fürdőszobában sem kell lemondanunk az alkalmazásáról.

A laminált padló kiválasztásának szempontjai
Mivel a konyhában vagy a fürdőben lényeges a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás, nagy víztűrő képességűt válasszunk!  A nagy igénybevétel miatt 31-es kopásállóságnál nagyobb jelzésű laminált padlót érdemes vásárolnunk. A vastagsága legalább 7 mm legyen, ha ennél vastagabb, az még jobb! Szín és minta tekintetében egyéni ízlésünk szab csak határt, hiszen széles kínálatból válogathatunk: fahatású, vagy kreatív mintázatú, a lényeg az, hogy a leendő, vagy felújítás esetén a már meglévő konyhabútorunk színével harmonizáljon.

Hasznos tippek a lerakáshoz és az ápoláshoz
Nagyon fontos, hogy a laminált padlónkat szakember rakja le a szükséges technológiának megfelelően. Ez lényeges, különösen ezekben a helyiségekben, annak érdekében, hogy a padlónk jól bírja a nedvességet, ne folyhasson be a víz az illesztések közé. Néhány tartalék elemet érdemes vásárolnunk, így egy esetleges sérülés esetén könnyen, gyorsan cserélhetők a sérült darabok.

Tisztításnál ügyeljünk rá, hogy annak dacára, hogy ezek a fajta laminált padlók jobban bírják a nedvességet, azért a felmosóvíz ne álljon rajta nagy mennyiségben és hosszabb ideig! Felmosás után töröljünk fel száraz puha ronggyal! Emellett megfelelő, a laminált padlókhoz ajánlott tisztító- és ápolószereket alkalmazzunk, hiszen ezekkel sokáig megőrizhetjük a szépségét!

Összességében elmondhatjuk, hogy a laminált padlónak számtalan előnye van. Más burkolathoz képest viszonylag olcsó, egyszerűen, gyorsan és tisztán le lehet rakni, javítása is könnyen, gyorsan megoldható. Építkezéskor, amikor minden fillér számít, vagy átalakításnál érdemes tehát fontolóra vennünk, hogy a konyhába vagy a éppen a fürdőszobába is ezt a burkolattípust válasszuk.