Újház Centrum
0
Üveg felhasználása szokatlan helyen az építészetben Építkezés

Üveg felhasználása szokatlan helyen az építészetben

2017. május 10.

A modern építészet meglepő attrakciói közé tartozik az, hogy szokatlan anyagokat képes szokatlan helyeken felhasználni. Ilyen többek között az is, ha a padlón üveget, vagy a falon parkettaszerű díszburkolatot találunk. De beszélhetünk azokról a modern irodaházakról is, ahol az üveget nem kizárólag ablakként, hanem homlokzatburkolatként alkalmazzák. Mivel az üveg a modern építészet egyre meghatározóbb szereplője, érdemes vele kicsit foglalkoznunk.

Az üveg a civil építészetben a mai napig leginkább a nyílászárók részeként kap főszerepet. Bár az utóbbi évtizedek lakóházaiban egyre gyakrabban találkozhatunk különleges üvegszerkezetekkel, mégis inkább a középületek azok, ahol az üveggel, mint építőanyaggal való kísérletezés megindult. Templomok díszes ablakai, leginkább a gótika korától gyakran pompáztak tarka színekben, ezzel kápráztatva el a templomba betérők szemét. Ebben az időben anyagában színezett kisebb üvegmozaikokat alkalmaztak, melyeket ólom vezetősín segítségével rendeztek egymás mellé, így formázva különböző valós, és képzelt figurákat. Manapság ez már nem igazán jellemző, a rózsaablak a modern templomépítészet nélkülözött kellékévé vált. A fénnyel való játék viszont egyre fontosabbá vált, melyet különleges tetőablakok, és bevilágítók segítségével alakítanak ki.

Az üveg az épülethomlokzatokon egyre többször jelenik meg akkor is, ha nem ablakként, hanem egyszerűen csak homlokzatburkolatként kerül alkalmazásra. Emellett hála a közlekedési eszközeinken használatos az üveggyártás fejlődésének, ma már olyan biztonsági üvegtáblákat építhetünk be, melyek igazán ellenállóak a külső behatások ellen. De mit is takar a biztonsági üveg?

Az autók szélvédője mindig biztonsági üvegből készül, mely több (legalább 3), határozott vastagságú üvegrétegből tevődik össze, melyeket transzparens fólia, vagy gyantaréteg tart össze. Ezek az összekötő rétegek adnak némi rugalmasságot az üvegtábláknak, és ha el is törik, először csak a felületi rétegek válnak pókhálószerűen töredezetté, a tábla egyben marad. Persze nagyobb erőhatásra a biztonsági üveg is hajlamos széttörni, de nem úgy, mint a hagyományos üveg. Nagyobb éles szilánkok helyett itt inkább csak kisebb, tompa üvegszilánkokra kell számítani, melyek nem oly élesek, így jóval kisebb a vágásveszély.

Hála ennek a szélesebb körben alkalmazható üvegtípusnak, ma már akár keret nélkül is készülhet üvegkorlát, mely optikailag szinte láthatatlan marad, de védelmi funkcióját mégis kiválóan betölti. A homlokzatokon megjelenő üvegfelületek is különlegesnek tekinthetőek abból a szempontból, hogy nem keretszerkezet tartja a helyén a táblákat, hanem egy feszített térhálós szerkezet, melyhez pontmegfogással kerülnek rögzítésre akár nagyobb üvegtáblák is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a táblákra nagyobb lyukakat fúrnak, a lyukakba gumi alátétet segítségével csavarok kerülnek, a csavarok pedig a szinte láthatatlan tartószerkezethez rögzítik az üvegtáblákat, természetesen keret nélkül, legalábbis ami a külső megjelenést illeti.

Az üveg azonban nem csak a homlokzatokon, lépcső-/ és erkélykorlátokon jelent meg innovatívan új formában. Födémáttörések nyílásait akár lépésálló üveglapokkal is lefedhetjük. Ezek is olyan edzett, biztonsági üveglapok, melyek terhelésre vannak hitelesítve.

Különösen előnyös az alkalmazásuk olyan helyeken, ahol meg szeretnénk mutatni a padlószerkezet alatti érdekességeket, vagy egyszerűen fényt engednénk be egy ablaktalan földszinti folyosóra. Nagyobb felületen is alkalmazható, akár szabad téren is, erre jó példa a pécsi Cella Septichora üveg teteje, ahol az utcaszinten fekvő üvegfödémen keresztül szemlélhetjük meg az ókeresztény kápolna földalatti romjait.

Az üveg felhasználása napjainkra már szinte nem is ismer határokat. Készülhet belőle akár lépcső, akár egész homlokzat, vagy akár az üvegszerkezet tartószerkezete is. Persze ennek ára van, de már egyre kevesebb megoldás tartozik a lehetetlen kategóriába. Ha túl síkos, homokfúvással, vagy savmarással lehet érdesíteni, az áttetszőség csökkentésére különböző fóliák állnak rendelkezésre, akár olyan különleges fajták is, melyek komoly hőpajzsként funkcionálnak, de a fényt mégis nagy százalékban átengedik. Egy szó mint száz, az üvegből készült különleges szerkezeteknek már csak a fantázia szabhat határt.