Újház Centrum
0
A gépi vakolás Barkácsolás

A gépi vakolás

2019. április 9.

A munkálatok végét jelenti, ha már a vakoláson kell gondolkodnunk, hiszen ez már az utolsó munkafázisok egyike, de még nem a legutolsó. Legyen az felújítás, vagy új építés, a vakolás időszakában már gyakran fogy a feladatnak szentelt türelem, szűkülnek a határidők, a gyorsan végzett munkával pedig veszélybe kerülhet a minőség. A vakolat viszont egyfajta hidat képez a tartószerkezet és burkolat közt, kiegyenlíti a nyers tartószerkezet egyenetlenségeit, és megfelelő alapot biztosít a rákerülő burkolatnak, így minőségi vakolatról nem érdemes lemondani, hiszen valószínűleg senki sem szeretné ezt a piszkos munkafolyamatot egyhamar megismételni. Van egy jó alternatíva, amivel mind a minőség, mind pedig a tempó magas szinten tartható, ez pedig a gépi vakolás.

A kivitelező szempontjai
Elterjedésének számos oka van, ezek közül a kivitelező számára vonzó, hogy kevesebb az élőmunka igénye, mint a kézi vakolásnak, ezáltal a költségek kiszámíthatóbbak, a határidők jobban tarthatók. Maga az eszköz bérlése, vagy megvásárlása sem jelent már hatalmas beruházást. A gépi vakolás másik jó tulajdonsága a gyorsasága, mellyel az élőmunka magas költségét tudjuk részben megtakarítani. Így számos többletmunkát lehet elvállalni, az idő megfelelő hasznosításával. Persze ezek a kedvezőbb kondíciók nem mindig látszik meg magán a számunkra kiállított számlán.

Mindenki érdeke
A gépi vakolás egy másik nagy előnye, hogy pontosan beállított minőségű alapanyagot fogunk hozzá felhasználni. A garantált minőségű ipari késztermék már az adalékot és kötőanyagot is tartalmazza, csak vizet kell hozzákeverni. Ezt egy általunk előre beállított érték alapján a gép teszi meg a száraz habarccsal történő összekeveréskor. Így a minőség egyenletesen magas szinten tartható, és nem fog attól függeni, hogy a munkásnak milyen napja van, vagy mennyire figyel oda a keverés során. A készen vásárolható alapanyag egyfajta garancia is a minőségre, mely a megrendelő oldaláról mindenképpen nagyobb biztonságot jelent. Az egyenletes anyagminőségnek köszönhetően az anyagban kisebb feszültség lép fel a száradás alatt és után, így repedezés valószínűsége minimalizálható.

De hogy üzemel egy vakológép?
Bár léteznek egyszerű kézi eszközök is, melyeknek ára jóval alacsonyabb, mint egy komoly gépé, a pneumatikus eszközök mindig hatékonyabbak. A komolyabbakat membránszivattyú segíti a víznél jóval sűrűbb vakolóanyag felszívásában, és kilövésében. A membránszivattyú előnye, hogy forgórész nem érintkezik a kihordott habarccsal. Hatékony és gyors, akit érdekel a technika, annak megéri alaposabban utánanéznie, elég érdekes konstrukció.

További előnyök
A gépi vakolat adagolása történhet zsákból, silóból. Ehhez a munkához nem kell egy nagy brigádot felfogadni, mert már 3-4 fővel működőképes lehet. Gépi vakolásnál általában jobban bedolgozva kerül az anyag a felületre, kisebb a légüregek kialakulásának esélye. A munka is viszonylag tisztább. Az igazi előnye a felsoroltakon kívül, hogy megszakítás nélkül lehet a vakolatot “fellőni” a falra, nincsen technológiai kényszerszünet, illetve a fázisok közötti eltérő száradási idő (kivéve a gigantikus felületeket). Ezen felül a folyamatos adagolásnak és keverésnek köszönhetően, valamint az alapanyag állandó minősége miatt a vakolat részei közötti szilárdsági eltérés nem számottevő.

Milyen felületekre?
Maga a gépi eljárás alkalmas tégla, gázbeton, kő, beton falfelület megfelelő vakolására. Régi és új épületeket is bepucolhatunk ezen a módon. A vakolás attól függően, hogy gipsz, mész, vagy cement alapú, készülhet épületen belül, vagy külső felületeken. Kívül inkább a cement alapú alapvakolat (hőszigetelés alá, vagy hőszigetelés színréteg alá), dryvit vakolat, díszítő vakolat készül így. A gépi felhordás azonban a mennyezet vakolásakor mutatja igazi előnyét, hiszen itt jóval hatékonyabba kézi módszernél.

Fontos tudni,
hogy bár a gépi vakolás egyszerűnek tűnhet, de komoly előkészületekkel jár. Amely felületet nem szeretnénk vakolattal ellátni, ragasztással le kell takarnunk. Ilyenek a nyílászárók, (ablak, ajtó, stb.). Amennyiben alkalmatlan a felület a közvetlen vakolásra, akkor portalanítással, illetve szükség esetén alapozással készítjük elő. Esetenként rabicháló segítheti a tapadást. A nyílászárók falazatának pozitív életit rendszerint fém élvédővel látjuk el, mely esztétikusabb megjelenést biztosít és segít a tartósságban is.

Egy jó minőségű vakolat tartósságot és szépséget is mutat egyszerre. Sok idő és pénz múlik azon, hogy a később érkező festőnek mennyit kell a javítással bajlódni az esztétikus felület elkészítése érdekében. Ezen felül bizonyos technológiák, mint a falfűtés rendszere, már meg is követelik a gépi vakolást. Érdemes hát ennek fényében fontolóra venni az alkalmazását.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész