Építőipari kulcsszereplők a CONSTRUMÁN

A 20 éves újHÁZ Centrum az ország egyik meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózataként tartott szakmai egyeztetést dr. Tuzson Bence államtitkár és az ágazat több képviselőjének részvételével az év legjelentősebb építőipari kiállításán, a CONSTRUMÁN.

tuzsonbence

Az újHÁZ Centrum standjánál folytatott kerekasztal beszélgetést az építőipar jövőjéről dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az április 5-9 között megrendezett CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon. Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke a találkozó után elmondta: a megbeszélés során szóba került a CSOK kedvezményrendszer kiszélesítése, mely a kormány Otthonteremtési programjának keretében valósulhatna meg, de fontos kérdésként érintették az új ingatlanok építéséhez kapcsolódó általános forgalmi adó jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra való csökkentését is. A megbeszélés résztvevői szerint ez elengedhetetlen lenne az új építésű lakáspiac dinamikájának hosszú távú fenntartásához.

2kicsi

Az egyeztetésen kiemelt témaként érintették az ágazat legnagyobb problémáját, a képzett munkaerő Nyugat-Európába vándorlása miatt bekövetkezett szakemberhiányt. Tuzson Bence államtitkár rávilágított: az építőiparon belüli jelentős bérnövekedésnek köszönhetően az elmúlt néhány hónapban már visszavándorlás is tapasztalható volt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy immáron több szakember tért vissza a hazai munkaerő piacra, mint ahányan külföldre távoztak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára aláhúzta azt is, hogy a kormány elkötelezett a szakember-képzés fejlesztéséért, mellyel kapcsolatban a kerekasztal beszélgetésen a résztvevők konkrét lépések is megfogalmaztak.

9kicsi

A megbeszélést követően az újHÁZ Centrum szakértői a kiállításra érkező érdeklődők kérdéseire válaszoltak, személyre szabott tanácsokkal látták el a látogatókat mind a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, mind az Otthon Melege Programmal kapcsolatban, de gyakorlati segítséget nyújtottak az építőanyagok, így a szigetelő anyagok vagy éppen az okos falazási rendszerek kiválasztásával és beszerzésével kapcsolatban is.