Újház Centrum
0

Miért érdemes generálkivitelezőt felkérni?

2018. augusztus 27.

Az újHÁZ Centrum egy korábbi, nem reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a legnagyobb stresszfaktort a megfelelő szakemberek megtalálása jelenti a magánszemélyeknek. Ennek ellenére csupán minden tizedik ember választana generálkivitelezőt egy építkezés vagy felújítás során. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a generálkivitelezők időt, pénzt, energiát spórolhatnak meg a megrendelőknek, ezért összefoglaltuk a legfontosabb előnyeit annak, ha rájuk bízzuk az egész munkát.


Kevésbé érezzük meg a munkaerőhiányt

40 ezer szakember hiányzik a magyar építőiparból, amelyet a magánszemélyek is jelentősen megéreznek. Nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni, hiszen valódi rémtörténetek keringenek a „szakemberek” alkalmatlanságáról. Gyakran végzik el hanyagul a munkát, vagy pedig a végletekig odázzák az időpontokat, amellyel felborítják az építkezés vagy a felújítás menetét, esetenként akár egy év csúszást eredményezve. További anyagi kárt is okozhatnak azáltal, hogy egyszerűen eltűnnek a pénzzel, vagy többszörösen és jelentősen túllépik a büdzsét. Ezzel szemben a generálkivitelező általában egy összeszokott, profi csapattal dolgozik, és a már meglévő jelentős tapasztalatának köszönhetően tudja tartani a határidőket és a pénzügyi keretet.

Időben gondolnak az építőanyag-beszerzésre

A gyártók túlterheltsége és a folyamatban lévő építkezések óriási építőanyag-szükséglete miatt termékhiány alakult ki az építőiparban. Előfordulhat, hogy a téglára két hetet, a zsalukőre három-négy hetet, a térkőre négy-hat hetet, a szálas szigetelésre pedig akár négy-nyolc hónapot is várni kell. Generálkivitelezővel az anyagbeszerzés is egyszerűbb, hiszen nagyobb mennyiségekben rendel, és akár saját raktárral is rendelkezik, ráadásul jó előre tud tervezni az építkezés/felújítás üteme alapján azzal, hogy melyik anyagra mikor lesz szükség. Így a megrendelők helyzetét jelentősen megkönnyíti, hiszen nem kell egyik napról a másikra a szanitereket, a csempelapot vagy más terméket kiválasztani és beszerezni.

Kulcsrakész állapotig dolgoznak

Az építkezés megszervezése, a vis maior tényezők miatti megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, a munkálatok folyamatos felügyelete rengeteg időt és energiát vesz igénybe. Ezeket a feladatokat is magára vállalja a generálkivitelező, ezzel is időt és energiát nyer a megbízójának, hiszen az egész építkezést/felújítást levezényeli a kulcsátadásig.

Tévhit, hogy növeli a költségeket

Sokan azért nem dolgoznak generálkivitelezővel, mert azt hiszik, hogy ez tovább növeli a kiadásaikat. Az esetek többségében az építkezés teljes költsége azonban csökken, mert a generálkivitelező alkalmazása megszünteti vagy minimalizálja azokat a helyzeteket, amelyek többletköltségeket okozhatnak. A leggyakoribb ezek közül a mindig plusz kiadást jelentő időbeli csúszás, az építőanyagok nem megfelelő kiválasztása, illetve a nem szakszerűen elvégzett kivitelezés és beépítés.

Biztosít bennünket a keretszerződés

Az építkezések/felújítások nagy részénél a munkákat szóbeli megállapodások alapján végzik el a felkért szakemberek, így egy későbbi, esetleges garanciális probléma esetén a megbízók nehezebben tudják érvényesíteni az igényüket. A generálkivitelezővel kötött szerződés biztosítékot jelenthet ezekre az esetekre, és minden olyan lényeges elemet bele lehet írni, amely a későbbiekben a megrendelő érdekeit szolgálja.

A generálkivitelezők tehát a mai, felpörgött építőiparban számos előnyt jelentenek az építkezni/felújítani vágyóknak, akiknek – mint az a lakossági kutatásból kiderült – kiemelt szempont, hogy időt és pénzt spórolhassanak meg a rendelkezésre álló, eleve nem túl magas anyagi keretükből.


/kiadvanyaink/egyeb/trendriport-2018

További híreink

Így építse fel álmai CSOK-os otthonát

A családok számára nagy segítséget jelent otthonuk felépítéséhez a 10 millió forintos CSOK-támogatás és a hozzá igényelhető 15 millió forintos támogatott hitel. Ahhoz azonban, hogy kulcsrakész állapotba kerüljön az ingatlan, számos további finanszírozással és kivitelezéssel kapcsolatos kihívással kell szembenézniük.

Tovább

SuperShop program tájékoztató

2019. április 01-vel az újHÁZ Centrum is csatlakozott az ország legnagyobb többpartneres hűségprogramjához! Tudjon meg többet a program részleteiről!

Tovább

Az építőipari munkaerőhiány

Az építőipar az elmúlt időszakban egyre nagyobb lendületet vett Magyarországon, az egyetlen, amely a tartós növekedést akadályozhatja, az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint ennek érdekében szemléletváltásra van szükség: fel kell ismerni, hogy a bérek emelésén kívül a szakemberek számára jobb munkakörülményeket kell nyújtani, biztos alapokon nyugvó gyakorlati oktatásra valamint a szakmunka megbecsülésére van szükség.

Tovább