Amit tudni érdemes...

közzétéve: Uncategorised

Belsőépítészetvissza

A gipszkarton szerkezetek rendszerint használhatóak álmennyezetként, térelválasztó szerkezetként, tetőtér beépítések belső oldali burkolataként, vagy akár plasztikus felületek, például épített polcok, vagy fürdőszobai berendezések alapanyagaként. Ezek tartószerkezeti vázra készülnek speciális eszközökkel. Napjainkban a szerkezeti kiegészítők nagyban megkönnyítik a száraz technológiával készülő válaszfalak építését. Mindezek a szerkezetek szorosan összetartoznak, ezért érdemes őket egy helyen, azonos gyártó termékeit beszerezni. További belsőépítészeti kiegészítő az üvegtégla. Ezek az elemek elsősorban a megemelkedett hőszigetelési elvárások miatt inkább csak beltéri felhasználásra javasoltak, de transzparenciájukkal és hangulatukkal jelentősen hozzájárulnak a szűkebb terek szellősebbé tételéhez.
További ötletekért és tanácsokért érdemes felkeresnie a szepeszetblog.hu weboldalunkat. Tudjon meg többet a belsőépítészetről! 

Burkolatokvissza

A jó burkolatnak is szüksége van jó alapra. Ezt nevezzük fogadó-szerkezetnek. A burkolatok esetén a lábazatra készített több réteg építőanyag biztosítja a héj alatt elhelyezkedő épületgépészeti szerkezetek (pl. padlófűtés, falfűtés) rögzítését, védelmét. Minden burkolatnál, de különösen a lapburkolatoknál fontos az egyenletesen sima fogadófelület, amely a ragasztást, illetve a hatékony rögzítést segíti elő. A padló vagy falburkolatok rétegrendjének minden egyes eleme fontos szereppel bír. Bármelyikük elhagyása, vagy nem szakszerű kiváltása azt eredményezheti, hogy a burkolati rendszer minősége nem éri el az elvárt szintet. Ez a veszély nem áll fenn, ha az alábbi termékek közül gondosan válogat. Megtalálja az esztricheket, melyek szinte minden padlófelépítés alapelemei, és vannak aljzatkiegyenlítők a kínálatban, melyek a lapburkolat megfelelő fogadófelületének kialakítását segítik elő. Megtalálhatóak a hagyományos mázas kerámia lapburkolatok, vagy akár a kültérben is alkalmazható, tömörebb anyag-összetételű, hőhatással és mechanikai sérülésekkel szemben ellenállóbb greslapok is. Termékeink közt a lapozás végső munkafázisához tartozó – beltéri – általános fugázó anyagok, valamint a - kültérben használatos - flexibilis, azaz a hőmérsékletingadozást könnyebben eltűrő fugák is szerepelnek. Mindezek végső soron a szerkezet védelmét, az esztétikus megjelenést, karbantarthatóságot és takaríthatóságot szolgálják. A minőségi burkolatot arról ismerni meg, hogy használati ideje alatt vagy nem kell felújítani, vagy alapanyaga miatt könnyen újítható fel úgy, hogy az ismét „eredeti fényében” tündököljön.
A burkolatblog.hu címen még részletesebb cikkeket talál a jó burkolatok titkáról. Látogassa meg weboldalunkat! 

Cementekvissza

A cement elsősorban a beton kötőanyaga. A beton az építőipar egyik legfontosabb alapeleme. A beton egy olyan összetett anyag, amely kavicsot, homokot, cementet és vizet, tartalmaz. A beton alapvetően folyékony, majd száradás, kötés után jó teherbíró, különösen, ha vasalással építik. A cement hidraulikus kötőanyag. Ez azt jelenti, hogy víz hozzáadásával a benne lévő kötő- és adalékanyagok reakcióba lépnek egymással. A beton így képes tartósan megszilárdulni és építőanyagokat összeragasztani. Alapanyag szerint megkülönböztetünk hagyományos portland cementeket, és nem portland cementfajtákat. A hagyományos portland cement mészkőből, agyagból, és gipszből készül. A cement minőségére rendkívül nagy hatással van, hogy az összetevőket milyen arányban adagolják a keverékhez. A cementgyártás három fő műveletre osztható: 1. Nyersanyagok előkészítése, 2. Égetés (klinkergyártás), 3. Őrlés (cementgyártás) A cementek mészkövet és agyagot tartalmazó keverékének aránya nagyjából 2:1. Az agyagot a már előkészített, majd megtört mészkőhöz adagolják. Keverés után kiszárítják, majd nyers porrá őrlik. Ezt nevezik nyerslisztnek. A nyerslisztet egy hőcserélőn keresztülvezetik, mely itt 1450 Celsius fokon kiég, majd egy ferde pályájú cementégető kemencében granulátum keletkezik belőle. A granulátum kihűlése után kiegészítő anyagokkal, például gipsszel keverik, majd cementmalmokban megőrlik. A gyártástechnlógia lehet nedves, száraz vagy félszáraz. Ezt az határozza meg, hogy a nyersanyagok őrlése közben jelen van-e víz, vagy sem. A félszáraz őrlés esetén a nedvességtartalom 12-16% lehet. A felhasznált alapanyagok függvényében a cement lehet fehér vagy szürke színű. A cementgyártás nagyon energiaigényes feladat, de jelenleg Magyarországon több gyár is működik.
És ez még nem minden! Tudjon meg többet a cement tulajdonságairól és felhasználásáról a www.felujitasblog.hu webcímen! 

Faárúvissza

Hol használhatunk fel építési fát? Szinte minden területen. Készülhetnek akár külső falak, belső falak és födémek is fából. De sokkal általánosabb, hogy a tetőszerkezet az, ami magastetők esetén, szinte mindig fából készül. Itt különösen fontos a fát támadó kártevők ellen védekeznünk. Ez nem csak a nálunk is kapható lazúrokra hárítja a feladatot. Tetőszerkezeteinket tudatosan kell megterveznünk. Különösen igaz ez a tetőtérbépítéses tetők rétegrendjére, ahol a szerkezetbe különböző módokon nedvesség kerülhet. Ez a nedvesség nem megfelelő kiszelőztetettség esetén rendkívüli károkat tud okozni az egyébként kiváló minőségű faszerkezetben is. A tervezés folyamán ezért kell pontosan meghatározni a megfelelő párafékező, vízzáró vagy egyik oldalról vízzáró, a másik oldalról pedig páraáteresztő tetőfólia szükségességét, és annak elhelyezkedését. De készülhetnek előtetők, lépcsők vagy belső burkolatok is fából. Figyelembe kell vennünk, hogy a szabadon, külső térben elhelyezkedő faszerkezetek fokozottabb karbantartást igényelnek. A nap károsító hatása a déli, naposabb oldalon akár egy év alatt is tönkreteheti a fa védőbevonatát. Így ezeken a helyeken többször meg kell ismételnünk a fafelületeink kezelését. A faanyagokkal szemben támasztott követelmény, hogy a munkavégzés megkezdéséig a fának megfelelően száraznak kell lennie. Sem tartószerkezeti, sem pedig esztétikai szempontokból nem jó, ha a fa a már elkészült szerkezetben kénytelen hirtelen leadni a saját nedvességét, mert így meghasad. Nem ennyire körülményes a munka a fenyő lambériákkal. Ezeket gyárilag jól előkészítik, legtöbbjüket felületkezelik, így a helyszínen csak a szereléssel kell megküzdenünk. 
Annyi, de annyi mindent mesélhetnénk még az építési fáról és egyéb faárukról! Meg is tesszük a www.burkolatblog weboldalunkon! Látogassa meg Ön is blogunkat! 

Fóliákvissza

De mégis! Konkrétabban mire is jók a fóliák az építészetben? Még az építkezés előtt, az építési területen szükség lesz fóliára. Ha nem akarjuk, hogy az építőanyagaink egy eső alkalmával elázzanak, takarófóliát kell beszereznünk. Ezek általában polietilénből készülnek különböző vastagságban. Praktikus az ömlesztett építőanyagok alá is fóliát helyezni, hogy azok ne tudják a talaj nevességét magukba szívni. A felvett plusz nedvesség ugyanis bizonyos esetekben ronthatja az anyagok közti kötés erősségét, így negatívan befolyásolhatja az építés minőségét.
A takarófóliáknál sokkal összetettebb szerepe van az építési fóliáknak. Az épületszerkezeteknek ugyanis gyakran úgy kell egyidejűleg védelmet biztosítani a kívülről érkező nedvességgel szemben, hogy a belülről származó szerkezeti párát közben le tudják adni. Ehhez speciális fóliákra van szükség, melyek látványra, tapintásra gyakran szövetszerű hatást keltenek. A hőszigetelt szerkezetek nélkülözhetetlen eleme a fólia, amely szélvédelmet, csapadékvédelmet és megfelelő kiszellőzést biztosít a szerkezetben felgyülemlett párának. Kiemelten fontos ez a könnyűszerkezetes falépítés és a tetőtér beépítések területén. Továbbá léteznek kimondottan párafékező funkcióval ellátott fóliák is, melyek arra hivatottak, hogy a lakótérből a szerkezet felé tartó légnedvességet megfékezzék. A nedvesség rendkívüli károkat képes okozni házunk szerkezetében, ezért azt gondosan, a megfelelő fólia alkalmazásával kell védenünk. 
Az építési fóliák egyéb tulajdonságairól bővebben olvashat a www.felujitasblog.hu weboldalon!

Hőszigetelésekvissza

El lehet-e rontani a hőszigetelést? Sajnos igen. Egy rosszul kivitelezett, vagy helyenként elspórolt, elnagyoltan megtervezett hőszigetelés nemcsak megtakarítást nem eredményez a fűtési költségekben, hanem bosszúságokat is okozhat. Az esetlegesen elhelyezett szigetelés gyakran nem hogy megszünteti, hanem felerősítheti a hőhidakat a szerkezetben. A koncentráltan jelentkező nagy mennyiségű pára lecsapódása kellemetlen következményekkel járhat. A jelenlevő pára hatására a penészgombák megtelepedésének esélye fokozottabb lesz. Nem véletlen az sem, hogy a hőszigetelések gyártói kész rendszereket kínálnak választékukban. A hőszigetelési rendszer alatt azt értjük, hogy a pincétől, vagy a lábazattól indulunk a hőszigeteléssel, és a tetőnél fejezzük be. Részmegoldások általában csak részeredményt adnak. Minden hőszigetelő rendszer típusnak sajátos tulajdonságai vannak, melyet a tervezéskor és az alkalmazáskor is figyelembe kell venni. Ha ezeket a tulajdonságokat figyelmen kívül hagyjuk, vagy nem gondolkozunk teljes hőszigetelő rendszerben, annak súlyos következményei lehetnek.
A jó hőszigetelés általában hangszigetelésnek is megfelel. Hangszigetelésre napjainkban egyre több helyen van szükség. Megváltoztak az életkörülményeink, építőanyagaink, elvárásaink. Nagyobb komfortra és kényelemre vágyunk, kevesebb zaj mellett. Így manapság a belső válaszfalak hangszigetelése is erősen ajánlott kiváltképp, ha az könnyűszerkezetes módon (pl: gipszkarton fal) készül. De a forgalmasabb helyen fekvő városi lakások is elképzelhetetlenek lennének megfelelő hangszigetelés nélkül.
Hő- és hangszigeteléseink készülhetnek műanyagból, ásványgyapotból, üvegből habüveg vagy szálasított üveggyapotból. Mivel a két szigetelési mód részben összefügg, ezen termékeinket egy csoportba sorolva találja meg honlapunkon, amennyiben Ön is a minőségi szigetelőrendszereket keresi. 
Rengeteg mondanivalónk van még a hőszigetelés fortélyairól. Ismerje meg a további részleteket a www.szigetelesblog.hu internetes blogunkból! 

Kéményrendszerekvissza

Miért érdemes a kémények esetén is rendszerben gondolkodni? A kémény a füstelvezetés eszköze, mely helytelen működés esetén különböző problémákat generálhat. Ezek akár olyan súlyosak is lehetnek, hogy esetenként emberéletet követelhetnek. Ennél nyomósabb érv nem is lehet! A kéményrendszerek rendszerint komplex megoldást kínálnak a kémény tisztítítóajtajától a fedlapig, ezzel megkönnyítve az építtető dolgát. A kéményrendszerek ismérve, hogy modulárisan egymásra épülő elemkből állnak. Ezeket az elemeket nem az építkezés helyszínén, hanem gyárakban, előregyártva készítik el. Nagy előnye a méretpontosság, melynek velejárója az elemek egymáshoz való illeszkedése, és a könnyű építhetőség. Mindezek persze a hagyományos, falazott kémények esetén is megvalósíthatóak, de vannak olyan tulajdonságok, melyek szinte csak kizárólag a kéményrendszerek sajátosságai. Ilyen például a szigeteltség, amely mind az épületszerkezetre, mind pedig magára a kéményélettartamra jótékony hatással van. A távozó füstgázok ugyanis melegítik a kémény falát, amely gyenge szigetelés esetén tágul, mozog, így a környező szerkezetek is részesévé válnak a folyamatnak. A megfelelő szigetelés másik előnye, hogy a kémény falának felmelegedése lelassul, így csökken a páralecsapódás esélye, mely a füstszemcse lerakódásokat segítené elő. A gyári kéményrendszerek alapesetben béleltek, így az utólagos bélelés körülményes munkálatait már nem kell az építkezés helyszínén elvégeznünk.
A kéményrendszerekről még sok hasznos tudnivalót tartogatunk az Ön számára! Keresse fel írásainkat a www.felujitasblog.hu weboldalon! 

Kertvissza

A kert ugyanolyan meghatározó eleme egy családi háznak, mint a belső terek. Lehet bármilyen szép a lakás belül, oda a varázs, ha a kert elhanyagolt és rendezetlen. De mivel járulhatunk hozzá kertünk megszépítéséhez? A tájépítészet kimondottan erre a területre specializálódott. De nem kell szakembernek lennünk, magunk is nekiállhatunk a munkának. Csak egy kis kreativitásra van szükségünk, hogy a „Kert” címke alatt található termékekkel a saját arcképünkre formáljuk az udvarunkat. Ha járdát szeretnénk, mérlegelhetünk, hogy milyen alapanyagból kívánjuk építeni azt. A modern technológiáknak köszönhetően elérhetőek a nyers betonfelülettől kezdve, akár a vasúti talpfák megjelenését hűen leutánzó beton lapok is, melyekből esztétikus járófelület alakítható ki. Ezek a betonelemek méretpontosak és kiváló teherbíróak is. A térkövek fektetése gondos előkészítést igényel. A járókövek csupán a lefejtett talajrétegre kerülnek, hanem durva zúzalékköves feltöltésre., illetve az erre érkező - egyre finomabb - zúzalékrétegbe fekszenek bele. Nagyobb terhelésnek kitett burkolatok akár betonaljzatot is kaphatnak, de ezen ugyanúgy zúzott kavicságy adja a térkövek fogadófelületét. Rézsük, lankák készítésénél, hasznát vehetjük a betonból készült növénytartó elemeknek is, melyek felülről nyitottak, alulról zártak, mint egy kaspó. A termőfölddel feltöltött lukakba növényeket telepíthetünk, így az építőelemek a természettel egységet képezhetnek. A betonelemgyártók mára a végtermék tartósságát, fagytűrő képességét már olyan magas szintre emelték, hogy sok esetben lekörözik más anyag, például az égetett kerámiák ellenállóságát. Így fordulhatott elő, hogy manapság már az agyag tégla megjelenését utánzó betonból készülő térkőcsalád is elérhető az üzletekben.
Még több kerttel kapcsolatos tanácsra kíváncsi? Olvassa el folyamatosan bővülő cikkeinket a www.szepeszetblog.hu címen! 

Nyílászárókvissza

Miről ismerhető fel a jó nyílászáró? Legyen szó akár ablakról, ajtóról, tetőablakról, vagy bejárati ajtóról, mindegyik többféle alapanyagból készülhet. A műanyag nyílászárókat általában a kedvezőbb árkategóriába sorolhatjuk. Ezek felhasználása az utóbbi évtizedekben nagyon elterjedt, legyen szó akár magánlakásról, akár középületről. A fémötvözetekből készült termékek felhasználása inkább a középületekre jellemző, bár funkciójukat kiválóan ellátják családi házak esetén is. A fém és műanyag ablakokat a tokkeresztmetszetet meghatározó légkamrák számával osztályoztályozhatjuk. A fém ablakok bizonyos kamrái közt hőhíd megszakító műanyag elemnek is lennie kell. A természetesség hívei is találhatnak számukra megfelelő fa ablakokat, akár gyári felületkezeléssel, vagy anélkül, natúr felülettel. Ezek hátránya, hogy a használat éveiben fokozottabb odafigyelést és karbantartást igényelnek. De a természetes anyag látványa, és a fa lélegző képessége kárpótol a sok fáradozásért. A legszerencsésebbek azok a hibrid szerkezetek, ahol a külső, időjárásnak kitett felületek eloxált fémmel burkoltak, míg belül a természetes fa jelenik meg. Amire a nyílászároknál még fontos odafigyelni, az a szigetelés, amit a tömítőprofilok, és a szigetelt üvegezés határoz meg. Mindkettőnél az a szerencsés, ha minél több réteggel találkozunk. Manapság az üvegek leggyakrabban kettő- vagy háromrétegűek, a tömítéseknél minimum egy rétegnek kell lennie. Továbbá figyelni kell az ablak belső vízelvezető csatornáinak meglétére. Végül a vasalatok minősége is fontos, mert ezek cseréje nagyon drága és körülményes folyamat. Érdemes áldozni rá, mivel a nyílászáró alapanyagának teljes élettartama alatt működőképesnek kell maradniuk.
Az ablakok és ajtók még sok érdekes titkot rejtenek! Látogasson el Ön is a www.felujitasblog.hu weboldalra és tudjon meg többet a blogjainkból. 

Ragasztókvissza

Míg évtizedekkel korábban csak a lapburkolatokat fektették ragasztásos technológiával, mára az építőipari fejlődés oda jutott, hogy a modern vázas kerámia falazóelemit is a habarcsnál kedvezőbb hőszigetelő tulajdonságú ragasztókkal rögzítik egymáshoz. Ugyan a lapburkolatokat még mindig klasszikus csemperagasztóba fektetik, de a flexibilis, azaz kültérben is alkalmazható rugalmas, hősokkra jobban reagáló ragasztók jelentős fejlődésen mentek át. A homlokzati hőszigetelések is saját ragasztókat kívánnak meg. Ezek biztosítják a falszerkezet és a falra rögzített polisztrirol táblák közti kapcsolatot. A homlokzati hőszigetelő lap ragasztók olyannyira erősek, hogy a szél szívóhatásának, hő- és fagyhatásnak is kiválóan ellenállnak. Felhasználási területük idővel egyre bővül. Az ablakbeépítésekkel régóta együtt említik a polyuretán habokat. Ez nem véletlen, mert a megkötése közben kidagadó anyag kiválóan kitölti a szabad kézzel nem hozzáférhető üregeket, nem mellékesen hőszigetelő hatású. Száradása után - vegyi összetétele ellenére - sincs káros gázkibocsátása. Népszerű mindennemű ragasztásnál, ahol kiadósabb kötőanyagra van szükség. Kiválóan alkalmazható például a fa lépcsőlapok kopogó hangjának csökkentésére, ha ezzel az anyaggal töltjük ki a betonszerkezet és a lépcsőlapok közti üregeket. Egy másik gyakran használt anyag a szilikon, mely kiváló vízzáró tulajdonságai miatt elsősorban nedves környezetben való tömítésre szolgál. Léteznek belőlük általános használatra alkalmasak és kimondottan olyan termékek, melyek felületén kevésbé telepszenek meg a penészgombák.
A megfelelő ragasztók elengedhetetlenek a jó burkoláshoz. Tudjon meg többet róluk a www.burkolatblog.hu webcímen! 

Szerkezeti anyagokvissza

Ha építkezés mellett döntünk, egy életre szóló vállalkozásba csöppenünk bele. Amit építünk, vagy építtetünk, az bizonyos mértékben meg fogja határozni életünket, életvitelünket a későbbiekben. Nem mindegy tehát, hogy milyen építőanyagok után nyúlunk. A legfontosabb, hogy pontosan határozzuk meg a házunkkal kapcsolatos igényeket. Később csak az erre a stratégiára felépített tervvel, és a célnak megfelelő anyagcsoportokkal érdemes foglalkoznunk, mivel a szerkezeti anyagok csoportja elképzelhetetlenül bőséges. Az igény meghatározásakor ki kell térnünk azokra az anyagokra, melyekkel szívesen körbevennénk magunkat, térigényünk, és anyagi lehetőségeink figyelembevétele mellett. Ha ezekkel megvagyunk, rátérhetünk arra a kérdésre, hogy milyen vázszerkezeti anyagokkal képzelhetjük el házunk tartószerkezetét. Tartószerkezet alatt értünk minden olyan szerkezetet, melyet már a tervezés sorén teherviselő funkcióval láttak el. Ilyenek a főfalak, áthidalók, gerendák, vagy maga az alaptest. Ezeket egészítik ki a nem tartószerkezeti, kiegészítő, vagy térelválasztó szerkezetek. Mindezek építőanyagai gyakran hasonlítanak egymásra, de teherbíróságuk különböző, ezért nem összekeverendőek. Például, készíthetünk válaszfalat és tartófalat is vasbetonból, de megkülönböztethetőek egymástól vasalatuk és vastagságuk alapján is, hiszen a vasalatokat a későbbi terhelésnek megfelelően kell méretezni. A vasalat adja meg a vasbeton szerkezetek rugalmasságát, ellenállóságát a húzóerők és nyíróerők elviselésére. A tiszta beton önmagában egy rideg, törékeny építőanyag lenne. Sokaknak ugyan nem szimpatikus még a beton említése sem, de el kell ismerni, hogy olyan építési megoldásokat tesz lehetővé, mely a vázas kerámia elemekkel, vagy mészhomok téglákkal nem lenne megvalósítató.
Még nem fogytunk ki a tippekből! További érdekes információkért látogassa meg szakmai blogunkat a www.felujitasblog.hu címen! 

Szerszámokvissza

Amire mindenkinek szüksége lesz egyszer, az egy ácsceruza, hiszen minden az ötletekkel kezdődik, és rajzzal folytatódik… A megvalósítás csak ezt követi. Annak függvényében, hogy mennyire vagyunk jó kézügyesség birtokában, vagy mekkora motivációval rendelkezünk, ki kell válogatnunk a számunkra hasznos szerszámokat. Érdemes arra fókuszálnunk, amivel ténylegesen dolgozni fogunk. Ha már áldozunk rá, inkább a minőség legyen a döntő tényező a mennyiséggel szemben. De van pár eszköz, amely minden háztartásban nélkülözhetetlen. Ilyen egy jó kalapács, véső, favéső, csavarhúzó, csavarkulcsok és egy jó fúrógép és fúrószárak. Praktikus, ha a fúrógép alacsonyabb fordulatszámra, ezáltal csavarbehajtásra is képes. Ezek olyan eszközök, melyekre a barkácsolásban viszonylag kevésbé jártasaknak is szüksége lehet az életben. Ne felejtsük ki ebből a csoportból a létrát sem. Mindezeket megtalálhatja az Új Ház Centrum kínálatában. De ugyanitt a komolyabb barkács mesterek, szakemberek is megtalálhatják számításukat. Számukra ajánlott beszerezni egy szilikon kinyomót, mely szinte az összes szilikonosdoboz kiürítésére tökéletesen alkalmas, hála a szabványosított tubusméretnek. De a vakolás, csemperagasztás kellékei is nélkülözhetetlenek szakági munkák elvégzésénél. Azt mindig tartsuk szem előtt, hogy a megfelelő szerszám hiánya megakadályozhatja a munkavégzést. A látszólag haszontalanok megléte inkább munkára ösztönöz, azaz segít minket kiteljesedni a kreativitásunkban.
További praktikákat és szakértő tanácsokat talál a témában a www.barkacsblog.hu weboldalon! Csak egy kattintás! 

Tetővissza

A magastető kialakítása némileg egyszerűbb abban az esetben, ha nem készül tetőtérbeépítés. Ilyenkor nem szükséges a ház felső hőszigetelését a héjalás alá, azaz a cserepezés síkjába készíteni. Ilyen esetekben a hőszigetelés a födémre, a talpgerendák közé fektetve töltheti be a szerepét. Bonyolultabb az eset, ha tetőtérbeépítéssel és összetettebb tetőcsatlakozásokkal is számolunk. Ilyenkor a hőszigetelésnek mindenképpen a héjalás síkjában kell elhelyezkednie. Elsősorban ásványgyapot hőszigetelés az elterjedt típus. Ilyenkor összetett tetőrétegrendeket kell kialakítanunk a belső tér és a hőszigetelés védelme érdekében. Azt könnyen beláthatjuk, hogy egyik tetőfedő anyag sem képes százszázalékos védelmet biztosítani a csapóeső és a szélvihar ellen. Így szükség van egy második védelmi pajzsra, mely elvezeti a beszivárgott nedvességet és szélhatlan. Ezek lehetnek akár bitumenes szigetelések, vagy összetettebb tetőfóliák. Helyes tetőtérbeépítéses tetők rétegrendjéről nagy vonalakban a következőket kell tudni. Kívül helyezkedik el a héjalás. Ez alatt a héjalást hordózó szerkezet. Ez fekszik fel a szarufákra. Köztük kell, legyen a héjalás utáni második védelmi pajzs, a fólia. A szigetelés a szarufák közt helyezkedik el, alatta pedig a szigetelést a belső oldalról támadó légnedvesség ellen védő párafékező fólia. Erre készül a belső deszkázat, majd a belső burkolat, amely gipszkarton, lambéria vagy egyéb burkoló anyag is lehet. A szerkezet további elemekkel egészülhet ki, például nyílászárókkal, fénycsatornákkal, átszellőztetőkkel. Építkezés, felújítás alkalmával is érdemes észben tartani, hogy a lakóterület bővítésének egyik kézenfekvő és gazdaságos módja a tetőterek beépítése.
A tető építése és felújítása szinte kimeríthetetlen téma! Kérjük, az újabb tippekért és tanácsokért látogassa meg szakmai blogunkat: www.szigetelesblog.hu 

Vakolatok és homlokzatokvissza

A legtöbb épület manapság külső hőszigeteléssel készül. Ez kissé átrendezte a magyar homlokzatok képét az utóbbi időben. Míg korábban a homlokzatokon gyakran megjelentek a mázas kerámiaburkolatok, vagy a lábazatokat terméskőből építettek, addig mára a szigetelt lábazatok kialakításában a gyöngykavicsos lábazati vakolatok, a homlokzatok körében pedig a dörzsölt vakolatok hódítottak teret. Sokan nem is gondolnák, hogy a szigetelés fölé is szinte ugyanolyan szerteágazó burkolati rendszerek ragaszthatóak vagy szerelhetőek, mint azt a korábbi „szigeteletlen világ” építészetében megszokhattuk. Egy-egy különlegesebb megoldások semmivel sem összehasonlítható módon képesek feldobni a ház homlokzatát. Ezekhez gyakran tartóprofilokra és szegélylécekre is szükség van, ezek szintén beszerezhetőek az Új Ház Centrum hálózatában. Hála a homlokzati ragasztók fejlődésének, a díszburkolat felfagyásától sem kell tartani, amennyiben a tartószerkezet állandó szárazsága biztosított. Természetesen a vakolásoknak is megvan a maga rendszere. Az alapozókat követően kerülnek felhordásra az alapvakolatok, majd a felületképzők. Az anyagok kínálata szerteágazó, legyen szó akár belső, akár külső vakolásról. Felhasználási területtől függően válogathatunk lélegző, vízhatlan, és meghökkentőn színes festékek közül.
Nehogy vakon vakoljon! Újabb lehetőségeket is szeme elé tárunk a szakmai tanácsokkal teli blogunkon. Keresse Ön is a www.burkolatblog.hu címen! 

Vízszigetelés, vízelvezetésvissza

Ahhoz, hogy megismerjük a vízszigetelések működését, először a vizesedések okát és fajtáit kell megvizsgálnunk. Megkülönböztethetünk belső (építőanyagban lévő) használati (például a fürdőszobában keletkező), és külső talajban terjedő nedvességet, valamint a fentről érkező csapadék is káros hatással lehet a kevésbé ellenálló szerkezetekre. Ezek ellen mind-mind különböző módon védekezhetünk. Egy azonban közös bennük: a szigetelőanyag. Mindegyiknek tökéletesen vízhatlan kell lennie, illesztéseiben ragasztással vagy hegesztéssel folyamatos, szoros kapcsolatot kell létesíteni. Anyaguk szerint lehetnek szilárd anyagok, műanyagból vagy bitumenes lemezből, amely hordozóanyagokra készül. A hordozóanyag lehet papírkarton vagy műanyaglemez stb. Léteznek továbbá kenhető, egy- és kétkomponensű szigetelőanyagok. A szigetelések fontos kiegészítője a hatékony vízelvezetés és az épülettől való tartós távoltartás. Ezt a tetőről eresszel, burkolatba rejtett csatornákkal, a talajban pedig drain szivárgókkal oldhatjuk meg. Érdemes a szigeteléseket hatékonyan, jó minőségben kivitelezni, mert az utólagos szigetelések megvalósítása meglehetősen körülményes, energia- és időigényes feladat. Különösen igaz ez a talajszint alatti szigetelésekre, pinceszigetelésekre, ahol a víz többféle módon támadhat. Elsősorban lejtős terepeken okoz problémát a talaj rétegeiben a lejtővel párhuzamosan áramló víz, mely a pince falát elérve összetorlódik, és ott nyomást gyakorol a falfelületre. Ezt nevezzük torlaszvíznek. De sík terepen is jelentkezhet víznyomás a talajban. Ez elsősorban magas talajvízszint esetén jön létre. Szerencsésebb az eset, ha víznyomás ellen nem, csak talajnedvesség, illetve talajpára ellen szükséges védekeznünk. Mindegyik esetre talál megoldást kínálatunkban.
A www.szigetelesblog.hu weboldalon további érdekes információkat talál!