Szigetelés éghetetlen anyagokkal

2016. október 20.

IMG_9970Lakótereink fűtése a legtöbb esetben a tűzzel hozható összefüggésbe. A hő forrása, a tűz lángja azonban nem veszélytelen, tudja is ezt az ember már évezredek óta. Míg az ember megtanulta a biztonságos tűzrakás minden fortélyát, addig az állatok a mai napig rettegéssel menekülnek a nyílt láng elől. Ez nem is véletlen: tudat alatt a modern ember is retteg a tűztől, főleg ha az lakóhelyét fenyegeti. Az építészetben a tartószerkezetek tűzvédelmére már születtek hatékony megoldások, de így van ez a szigetelésekkel is?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz épületek szigetelése a napjainkban folytonosan növekvő energiamegtakarítási igény hatására egyre fejlődik, de mint minden fejlődési folyamatot, ezt is külső tényezők befolyásolják. Ezen tényezők közé tartozik például az ár, mely a kivitelezésnél négyzetméterarányosan növeli a költségeket. Míg külső szigeteléssel a mai épületállomány többsége nem rendelkezik, ezért ezek “körbecsomagolása” nem alapvető, hanem extraként jelenik meg az ingatlan összköltségében. Ha ilyen, utólagos beruházásokra lesz szükség, akkor pedig a legtöbb esetben a legolcsóbb megoldások kerülnek előtérbe. Ezek a megoldások azonban tűzvédelem szempontjából nem a leghatékonyabbak.

shutterstock_71797900Többször hallottunk már olyan lakástűzről, ahol a szigetelőanyag a lakásban tomboló hő, vagy a kicsapó lángok hatására lángra kapott, vagy megolvadt. Természetesen különbséget kell tennünk a szigetelőanyagok közt alapanyag és tűzállóság szempontjából is, hisz nem viselkednek egyformán vész esetén. Jól éghető szigetelőanyagok hallatán legtöbben a műanyagokra gondolnak, ez alatt pontosabban az expandált és extrudált polisztirol lapokra. Nem véletlenül, hiszen a polisztirol táblák váltak az utóbbi évek legnépszerűbb szigetelőanyagává. De a műanyag mint alapanyag nem jelenti automatikusan azt, hogy egy ilyen anyaggal szigetelt házban tűzveszélyben lennénk. Megfelelő utókezeléssel az egyébként könnyen lángra lobbanó anyagok is biztonságossá tehetőek. Adalékszerekkel kezelve pedig nehezen kapnak lángra. De a gyulladáskésleltetés nem jelent éghetetlenséget.

shutterstock_338828657Aki nem szeretne kockáztatni, válogathat éghetetlen szigetelőanyagok közt. Ezek között talán a legelterjedtebbek a szálas, ásványi szálas szigetelések. Ezek közé tartozik a kőzet- és az üveggyapot is. Ezek a szigetelőanyagok azon túl, hogy természetes ásványi alapanyagból készülnek, számos előnyős tulajdonsággal is rendelkeznek. Habár a 90-es évek előtt ezek a szigetelőanyagok az egészségre gyakorolt hatásuk miatt komoly bírálatot kaptak, mára a szabályozásoknak és a technika fejlődésének hála teljesen biztonságossá váltak egészségügyi szempontból is. Az ásványi szálas szigetelőanyag előnye nem csak abban mutatkozott meg, hogy nem éghető. A kötött pulóverhez hasonlóan, azon felül hogy szigetel, engedi szellőzni a környező épületszerkezetet. Pozitívuma, hogy a rágcsálók nem szeretik. Ezen kívül a táblás kőzetgyapot ma már homlokzati szigetelésként is kiválóan alkalmazható. Az éghetetlen szigetelőanyagok között ez talán a legnépszerűbb, hisz megfizethető.

shutterstock_419825830De nem csak szálas szigetelőanyag lehet éghetetlen. Habosított, porózus szerkezetű, ásványi alapú hőszigetelés, mely kiválóan ellenáll a tűzhatásnak, a habüveg szigetelés. Ugyan költséges megoldásról beszélünk, és nagy teherbíró képessége okán inkább födémek szigeteléséhez alkalmazzák, de a habüveg szigetelés előnyös tulajdonságai miatt megkerülhetetlen megoldás a tűzzel szemben. Ugyan létezik táblás kiszerelésben is, de ára miatt a másik porózus szerkezetű ásvásnyi szigetelőlap, a kálcium-szilikát tábla vagy elem a falak szigetelésére szigeteles_ shutterstock_43714438alkalmasabbnak nevezhető. A kálcium-szilikát ugyanúgy éghetetlen, de ár szempontjából kedvezőbb. Arról ismerhető fel, hogy külsőleg nagyon hasonlít a gázbeton (pl.: Ytong) falazóelem anyagára, de annál előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik. Ph-értékének hála nem hajlamos penészképződésre, nedvszívó, de könnyen le is adja a felvett nedvességet. Ennél a tulajdonságánál fogva kiválóan alkalmas utólagos belső szigetelésre. Csak táblás kiszerelésben létezik. Ugyanolyan könnyen vágható és kezelhető, mint a gázbeton építőelem.

Ha valamilyen oknál fogva a táblás szigetelés nem ideális, pl.: zegzugos födémszerkezet, akkor ömlesztett szigetelőanyag után kell néznünk. Ha a tűzállóság is fontos, akkor a pelitgyöngy szigetelés ideális megoldás lehet. Alapanyaga vulkanikus tufa vagy salak. Ellenálló, nyomásálló szigetelőanyagról beszélünk, melyet táblás kiszerelésben is beszerezhetünk.

Mint látható, léteznek alternatívák a biztonságos szigetelésre, de mindenkinek mérlegelnie kell, milyen költségnövekedést visel el a fokozottan tűzálló szigetelés érdekében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.