UTÓLAGOS BELSŐ OLDALI HANGSZIGETELÉS

2016. április 27.

Társasházban él, és hangos a szomszédja? Esetleg diákok laknak a szomszéd albérletben, és gyakran hangosan mulatnak, de nem szeretne konfliktust? Vagy talán Ön zenerajongó, és szeretné kiélvezni a modern hangzástechnika által nyújtott dinamikus mély szólamokat? Nem kell feltétlen családi házba költöznie, hogy megtehesse.

shutterstock_248924752Ugyan korábban a belső oldali hőszigetelési módról már olvashatott a kedves olvasó a Szigetelésblog hasábjain, de utólagos belső oldali hangszigetelésről még nem. Sajnos, nem csak a fent vázolt tipikus esetekben lehet szükség utólagos hangszigetelés beépítésére, hanem újabb építésű társasházaknál is, ahol a tervezés vagy a kivitelezés során nem fordítottak megfelelő figyelmet a hangszigetelés kialakítására. Ilyen, utólagos kijavító jellegű szigeteléseknél fontos, hogy komoly térveszteség nélkül, tiszta szerelési munkával, szinte burkolómunkaként végezhessük el a javítást.

Mielőtt nekifognánk a munkának, meg kell különböztetnünk egymástól a problémás felületeket. Ugyanis nem azonosak a szigetelés módszerei padlón, falon, vagy a mennyezeten.

shutterstock_255412732Nézzük először a falakat. Az ilyen utólagos szigetelések általában paneles formában érhetőek el. Ezek többnyire 10-15 mm vastagságúak. Ez nem sokban különbözik a gipszkartonlap vastagságától, de egy ilyen könnyűszerkezetes fal önmagában még nem lesz segítségünkre. A fal legtöbbször a léghangok terjesztésében felelős, ezt pedig hanglágy anyagok utólagos beépítésével küszöbölhetjük ki. Ezek többnyire szálas anyagok. Ebben a vastagságban fa alapanyagú termékek is elérhetők, ami egyrészt környezetbarát, nem bocsát ki káros anyagokat, másrészt szemben a mesterséges anyagok többségével tartósan tárolja a meleget, kellemes hőérzetet biztosít. A porózus, szálas szerkezetének következtében pedig a passzív hangelnyelés ideális anyaga, mely akár kb. 20-22 dB-lel is csökkentheti a szerkezetet érő zajterhelést. Ilyen panelek több szigetelésgyártó palettáján is megtalálhatóak, melyeket több méretben is megvásárolhatunk.

shutterstock_255477700Mennyezet szigetelése ugyancsak a léghangok csökkentése miatt lehet fontos. Itt azonban körülményesebb a szigetelés folyamata. Leginkább itt is paneles farostlemez szigetelésben érdemes gondolkodni. Ezeknek felhelyezése többféleképpen is megoldható, amit főként a felület minősége határoz meg. Kézenfekvő megoldást jelent a panelek felragasztása, amennyiben az alapszerkezet annyira stabil és teherbíró, hogy arról nem fog ragasztóstul leválni a panel. Amennyiben nagyon egyenetlen felületünk van, akkor a felületet előtte párnafákkal érdemes síkba hozni. A párnafás megoldás esetén az elemeket tűzőgéppel is rögzíthetjük a csaphornyos részükön. Léteznek olyan panelek is, melyek előre kasírozottak. Ezeknél fontos, hogy ügyelni kell arra, hogy a látszóoldali felületeket a munka közben ne piszkoljuk össze, ezért szövetkesztyű használata ajánlott. Az elemek vágása mindig a kasírozott oldal megvágásával kezdődik. A fém vezető (derékszög) melletti vágás ajánlott. Miután a tapétát megvágtuk, úgy két-háromszori vágással az elem elvágható.

Léteznek olyan szigetelőanyagok, melyek felülete előre tapétázott, így akár textil- és papírtapétás kialakítású is lehet. Többféle mintázat közül választhatunk, de akár látszóbeton-utánzat is lehetséges. Az ilyen anyagok ettől függetlenül ugyanúgy lefesthetőek. Nem megfelelő festék esetén előfordulhat, hogy a fal mögötti páratartalmat nem tudja elvezetni és a festék feltáskásodhat. Ilyen szempontból jobbak azok a megoldások, melyeket kimondottan további burkolásra terveztek.

Mint minden burkolt felületnél, a pozitív sarkokon itt is élvédő elhelyezése javasolt.

Vizes helyiségekben a farostlemez alapú anyagok alkalmazása nem lehetséges. Itt kőzetgyapottal próbálkozhatunk. A falak vizesedése esetén sem ajánlott alkalmazni ezt a megoldást, de a szigetelőanyag gyártóival vagy forgalmazóival ezügyben mindig érdemes felvenni a kapcsolatot.

shutterstock_233585113A fal- és mennyezeti megoldások mellett a padló hangszigetelésébe is szükséges néha utólag belenyúlni. Itt legtöbbször a kopogó lépéshangok, azaz a testhangok ellen kell védekezni. Ebben az esetben inkább a tömegi szigetelések a megfelelőek. Ez már nagyobb felújítást igényel, hiszen a meglévő padlót vissza kell bontani. Korábban a fafödémeknél a dobeffektus elkerülése érdekében a gerendák közét kvarchomokkal vagy kohósalakkal töltöttél fel. Salakot már nem használnak a negatív élettani hatások miatt. A homokot viszont nem lehet minden födémen alkalmazni, vagy legalábbis nagyon körülményes lenne. Az aljzatoknál új építés esetén különféle keményhabokat, vagy farostlemez, esetenként gumialapú anyagokat alkalmaznak. Egy új innovatív megoldás egy olyan 10-15mm-es lap, mely hullámkarton lapokból áll, melyet kvarchomokkal töltenek. Az ilyen lapokat nem kell ragasztani, azonnal lehet rá akár laminált padlót fektetni. 

Amennyiben komolyabb eredményt kívánunk elérni, akkor épületakusztikával foglalkozó szakemberhez kell fordulnunk, aki nagy valószínűséggel a fent említett rendszereket további gumi- vagy fémalapú membránokkal kiegészítve stúdió szintű hangszigetelést fog nekünk betervezni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.