INTELLIGENS PÁRAFÉKEZŐ FÓLIÁK

2015. október 27.

IMG_7692A mai épületfizikai elvárások közepette egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az építési fóliák. Ezek szerepe sokrétű, így különböző feladatoknak kell megfelelniük a szigetelés hatékony működése érdekében. A szélhatás, külső nedvesség, de elsősorban a pára minden szerves alapanyagból készült szigetelés legnagyobb ellensége. Emiatt nem csak érdemes, hanem egyenesen kötelező foglalkozni a szigetelés védelmével.

De szűkítsük le, milyen szerkezeteknél találkozhatunk ilyen problémával:

IMG_7690Magyarországon elsősorban a tetőszerkezetek beépítésénél készülnek olyan módon, hogy a vázszerkezetet a fa tetőszerkezet képezi, a vázkitöltés maga pedig a szigetelési feladatokért felelős. Ez a könnyűszerkezetes építésre is jellemző. Manapság sokan a költségszempontokat figyelembe véve döntenek szívesen a könnyűszerkezetes építés mellett, de ez, mint a tetőterek beépítése, veszélyeket is tartogat magában, ha nem kellő figyelemmel készül a szerkezet. Ezen kívül minden építkezőnek, aki házát szálas vagy szerves szigetelőanyaggal (farost, cellulóz, stb.) készül szigetelni, szem előtt kell tartania, hogy a szigetelő rétegekben nem rekedhet meg víz, vízpára. Ennek kiszellőztetésére megoldást kell találni.

Amint azt már korábban is tárgyaltuk a Szigetelésblog hasábjain, a széllel szembeni légzárás szinte mindennél fontosabb azon épületek esetében, ahol a jó hőszigetelés elvárás. Elég, ha arra gondolunk, hogy egy kötött pulóver is kellő meleget biztosít számunkra. De amint feltámad a szél, ez a védelem azonnal kevésnek bizonyulhat, mert a szél átfúj a szálak közt. De ha egy vékony anyagból varrt széldzsekit húzunk rá, máris megoldódik a probléma. Feltéve, hogy a széldzseki a széltől véd, de páraáteresztő anyagból készült, máskülönben teljesen befülledünk. Így van ez az épületeknél is. Az épület maga jó esetben IMG_7691nem járul hozzá ahhoz, hogy a szerkezetbe pára kerüljön. Ez mindig a használatból, a hőmérsékletkülönbségekből, és az abból adódó folyamatos légnyomáskülönbségből adódik. Lehetne védekezni a tökéletesen légzáró szerkezettel, de az nagy valószínűséggel soha nem lesz kifogástalanul  légzáró. Ennek ellenére a kivitelezésénél törekednünk kell rá. Mivel nedvesség még így is jut a szerkezetbe, ezért ezt valahol ki kell szellőztetni. Mivel a pára a szerkezetben lecsapódhat, így az annak károsodásához vezethet. A hagyományos szerkezetekben, mint az egyszerű könnyűszerkezetes tetőszigeteléseknél is, ezt a kiszellőzést probléma nélkül elvégzi a szerkezet tervezett külső átszellőztetése a tetőfólia alatt, vagy a drágább, felülről vízzáró, alulról páraáteresztő fólián keresztül. De vannak esetek, mikor a párakiszellőzés külső irányba nem mehet végbe, egyszerűen azért, mert a fal vagy a födém rétegfelépítése ezt egyszerűen nem teszi lehetővé. Egy ilyen eset például, ha a könnyűszerkezetes falazat vagy födém légzáró burkolatot kap, mint vakolat, lapostető, zöldtető.

Ilyen esetekben kerül előtérbe a szigetelés belső oldalán elhelyezendő párafékező fólia, és kap nagyobb szerepet az eredetileg tervezettnél.

Mert azt el kell fogadnunk, hogy a szigetelő szerkezetbe így vagy úgy, pára kerülhet be. Ennek módjai különbözőek lehetnek:

IMG_7706Diffúzió által, mely a párafékező fólián keresztül mehet végbe. Még ha ennek lehetőségét minimalizáltuk is, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy egy-egy csővezeték, kémény, vagy a szigetelőszerkezetet keresztező egyéb szerkezetek építőanyagán keresztül is kerülhet nem kívánt nedvesség a szigeteléstérbe. Ezen kívül nagyon nagy szerepe van a párafékező fóliák pontos rögzítésének, az átlapolások, toldások légmentes kialakításának, mivel ezeken a nem kívánatos réseken a nyomáskülönbség hatására rendkívül nagy mennyiségű párás meleg levegő kereshet magának utat, szimplán azért, hogy a nyomáskülönbség kiegyenlítődjön, a fent említett problémát előidézve.

IMG_7708Amennyiben a szigetelést a külső oldalról is olyan burkolat fedi, mely a szigetelés párakiszellőzését elősegíti, a belső párafékező fólia szerepe már a nevéből is kitalálható. De ha a külső oldalon nem hozható létre ilyen burkolat, ezt a fokozott igénybevételt a belső fóliára leszünk kénytelenek áthárítani. Azaz a kiszellőzést is a belső oldalon kell kivitelezni. Ilyen esetekben lehet szükség intelligens építési fóliára, amelynek párafékező képessége a hőmérsékletváltozással változik. Télen, amikor a külső oldali hőmérséklet, ezáltal a levegő páratartalma is kisebb, a belső melegebb, párásabb levegő a szigetelés szerkezetébe törne, majd ott lehűlve vízpárával telítődne (mivel a hidegebb levegő kevesebb légköri nedvességet képes megkötni), itt akár le is csapódhat. Ezt a légáramlást hivatott megakadályozni a párafékező fólia. Emiatt a téli hőmérsékleteken a fólia párazárása fokozottabb. Mivel a szerkezetbe tökéletes párazárás esetén is kerül nedvesség, így azt ki kell szellőztetni. Ez esetben ez csak nyáron, és a példa alapján csak a szerkezet belső oldalán, az épületszerkezet felmelegedésével mehet végbe. Ekkor kimondottan kedvezőtlen, ha a párafékező fólia állja útját a folyamatnak. Ezért az intelligens építési fólia tulajdonságai úgy változnak meg, hogy perforált szerkezete nyíltabb lesz, így a nyomáskiegyenlítődés, ezáltal a kiszáradás garantált lehessen. Mivel a meleg hónapokból éghajlatunkon átlagban több van, mint az igazán hidegből, ezért a folyamat hosszú távon a folyamatos száradáshoz vezet.

Mivel az ilyen fólia kedvező hatásai nem csak kizárólag a fent említett bonyolult szigetelési eljárás során jelentkeznek, használhatjuk a hagyományos szigetelési típusokhoz is, azok működésbiztonságának fokozására. Különösen előnyös még az intelligens építési fólia felhasználása a befújt szigetelések (pl.: cellulóz) külső határolást biztosító felületeként.

Az ilyen összetett fóliatechnológiát alkalmazó szigetelésrendszerek ellenőrzésére már egy külön eljárást is kifejlesztettek. A szerkezetkész ház egy nyílására egy légszivattyút helyeznek, és a szívás hatására mérik a belső légnyomásváltozást, melyből kiderül, hogy a szerkezet légzárása az előírtaknak megfelelő-e. Ezt blower-door eljárásnak hívják.

A jól működő szigetelések igazolják az ilyen rendszerek létjogosultságát, hiszen egy jó szigetelésrendszerrel a hagyományos házunk fűtésköltségeinek akár 4/5-ét is megtakaríthatjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.