KÖNNYŰ ÉS VÉKONY HANGSZIGETELÉSEK

2015. augusztus 14.

shutterstock_161458397A hangszigetelési megoldásoknál szó esett már a nehéz anyagú kialakításokról, amelyekkel a léghangok egy részét könnyen ki lehet szűrni. Ilyen esetben általában már szerkezetként építjük be a nagy tömegű építőanyagot. A léghangok csillapítását ezen kívül porózus felületek alkalmazásával érhetjük el. Ilyen lehet az akusztikus gipszkartonlap vagy valamilyen szövettel burkolt felület.

A mai bejegyzésben több gyártó különleges anyaga kerül bemutatásra, amely utólagosan is beépíthető és viszonylag kis tömege mellett is komoly hangszigetelési tulajdonságokkal bír. Ezek szinte mindegyike műanyag membrán, vagy szövet.

shutterstock_190456589Létezik egy spanyol gyártó, melynek terméke egy vékony, feltekercselhető műanyag hangszigetelő lemez. A szálas hőszigetelő anyagokhoz képest az egyik legnagyobb előnye, hogy mindössze 4 mm vastag. Ez a bitumenes nehézlemezek vastagságával egyező, hiszen belső magja módosított bitumen. A két felületét speciális műanyaggal látták el. Nagy sűrűsége ellenére hajlítható a lemez. Az előzőekben említett tulajdonságai miatt kifejezetten jól alkalmazható mély hangok szigetelésére.

shutterstock_212117050Ennek a szigetelőanyagnak az elhelyezése íves felületekre is egyszerűen történik. Emellett a gipszkartonozás előtti tartószerkezetre is rögzíthető. Két rögzítési megoldása lehetséges. A hagyományosnak számító mechanikus rögzítéssel célszerű a tekercseket rögzíteni. Amennyiben ezzel nem szeretnénk bíbelődni, úgy a vízszigeteléseknél is alkalmazott öntapadós megoldásokat is választhatjuk. Utóbbinál már 1×1,2 méter felületről beszélünk, melynek ára is magasabb a tekercséhez képest.

shutterstock_290242253A padlószigetelés készítésekor (lépéshangok csökkentése) az úsztatott padló rétegrendjébe is beépíthető. Rendelkezik ETA-tanúsítvánnyal is, így szabályosan beépíthető új épületeknél is. A padlónál történő beépítésnél arra is figyelnünk kell, hogy a szegélyek mentén az anyagot felhajtsuk. Ennek következtében úsztatott padlóként működhet a rendszer. Annak a felületnek száraznak kell lennie, amire az anyagot el fogjuk helyezni.

Azonban nem csak a falak és a födémek rétegrendjébe építhető be ilyen bitumenalapú anyag. Sok gondot okoz a gépészeti ejtővezetékek használatából eredő hangok kizárása is. Ebben az esetben az öntapadó anyaggal ellátott verzió segítségével kell körberagasztani a lefolyót, minimum egy centiméteres átfedés biztosításával.

Ez a rendszer tehát hasznos gépészeti téren is, mert a vezetékek rendszerében is csekély vastagsággal tud kedvező hangszigetelést biztosítani.

Gyakran jelentkezik azonban a belső terek hangszigetelési hiányossága a kivitelezés elkészülte után. Modern tárgyalótermeket általában nem szívesen rendeznek be külön bútorokkal csak azért, mert rossz az akusztikájuk.

Ilyen célra fejlesztették ki a vékony, és áttetsző akusztikus fóliákat és szöveteket, melyeket különböző módon lehet a célra felhasználni.

shutterstock_110372648Az akusztikus szövetek alatt korábban inkább nehéz, vastag szövésű textíliákat értettünk, melyek nyílászárók, falak elé függönyként belógatva voltak hivatottak kioltani a felesleges, reflektálódó léghangokat. Ezzel ellentétben a mai igények egy letisztult irodabelsőben nem igénylik az effajta megoldásokat, viszont előnyben részesítik, ha a függöny fényt ereszt át. Ilyen okból fejlesztették ki a bordásan szőtt műanyag alapanyagú szövetet, mely többféle színben létezik. Látványra könnyed, mégis hatékony hangelnyelő, zajcsillapító hatású. Egy ilyen szövet súlya 115g/m2. Természetesen nem csak bordás struktúrával létezik. Magasabb kategóriás szövetek már akár áttetszőek is lehetnek, és mivel vékony áttetsző műszálból is készülhetnek, akár fényáteresztő szövetet is kaphatunk. Az ilyen szövetek finom szálstruktúrával rendelkeznek, mégis jól csillapítják a léghangokat. Hozzávetőleges súlyuk 75g/m2 környékén alakul.

Az ilyen anyagok függönyként való felhasználása a megszokott. Előnyük abban mutatkozik, hogy könnyebbek és áttetszőek is lehetnek, könnyen takaríthatóak és jobb hangelnyelő képességgel rendelkeznek, mint a megszokott sűrű szövésű sötétítők. Találkozhatunk ilyen felületekkel keretre feszítve, akusztikus panelek felületén is.

Léteznek továbbá akusztikus fóliák is, melyek titka abban rejlik, hogy felületük mikroperforált, azaz ezernyi kis lyuk nyeli el és semlegesíti a nemkívánatos rezgéseket. Ezáltal képesek akár helyettesíteni is a szálas hangszigeteléseket. Az ilyen anyagokat előtétfalként, keretre kifeszítve, vagy álmennyezetként is könnyűszerrel alkalmazhatjuk. Nagy előnyük, hogy bizonyos típusaik áttetszőek: a fényt szűrve bár, de áteresztik. A legfontosabb, hogy a hangforráshoz minél közelebb kerüljenek beépítésre. Léteznek még irodai terekben bizonyos hangvitorlák, melyek ilyen anyagból készíthetőek, de a bonyolultabb felületű hangvető ernyők kialakítása sem okoz gondot az akusztikus fóliákkal.

Tény, hogy a műanyagok fejlődése nélkül ezek az anyagok nem tűnhettek volna fel a modern építészet belső tereiben. Ha a nyugodt munkavégzés a tét, akkor ez az előrelépés a szigetelőanyagok fejlődésében kicsit sem elhanyagolható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.