A FAROSTLEMEZ BELSŐ SZIGETELÉSÉNEK KEDVEZŐ SZIGETELÉSI TULAJDONSÁGAI ÉS FAJTÁI

2015. július 22.

IMG_5712Természetes folyamat, hogy a szoba levegőjének páratartalma hol növekszik, hol pedig csökken. Ennek szabályozásáért a szellőzés és az épületszerkezet párafelvevő és -leadó képessége felel. Tulajdonképpen ugyanúgy, mint ahogy azt egy bőrcipőre szokták mondani. Bizonyos épületszerkezetek ez irányú képessége azonban meglehetősen gyenge, mint például a betonszerkezeté. A légpára szabályozását bízhatjuk a belső oldali hő- vagy hangszigetelésre is. Cikkünk sorra veszi, milyen lehetőségek adódnak erre a farostlemez szigetelésfajtával.

A farostlemez szigetelés előnyeit, mivel hő- és hangszigetelő képességei is kiválóak, egyre több gyártó kezdi felismerni. A piacon elérhető kínálat is egyre növekszik. Elérhető különböző vastagságokban és kiszerelési módokban. Némelyikük nem igényel épületszerkezeti módosításokat.

Fa alapanyagú termék ez, ami egyrészt környezetbarát, nem bocsát ki káros anyagokat, másrészt, szemben a mesterséges anyagok többségével, tartósan tárolja a meleget, kellemes hőérzetet biztosít. A porózus, szálas szerkezetének következtében pedig a passzív hangelnyelés ideális anyaga.

shutterstock_233585113Nézzük, hogy készülnek az ilyen típusú lapok! A farost alapú szigeteléseket a legtöbb esetben tűlevelű fából állítják elő. Ennek többek közt az az oka, hogy nagy mennyiségben állnak rendelkezésre, másrészt pedig erős a rostszerkezete, mely a kész lapok megfelelő anyagsűrűségének kialakításához fontosak. Leginkább hulladékfa felhasználásából jön létre a végtermék. A nagyobb darabokat először felaprítják, majd gőzöléssel készítik elő a feldolgozásra. A rostok szétbontása általában nagyméretű acélkorongok közreműködésével valósul meg.

Farostot kétféleképpen lehet előállítani. A nedves eljárás lényege, hogy nem tartalmaz hozzáadott kötőanyagot. A fa saját szerves kötőanyagát (lignin) használja. Hő és hozzáadott nedvesség hatására prés alatt ez később nehezen felbomló kötést biztosít a szétforgácsolt szálak közt. A nedves eljárással készített préselt lapokat 160 és 220 °C között szárítják, majd méretre vágják. A nagyobb szigetelőtáblákat rétegelten egymáshoz rögzítve készítik.

shutterstock_248924752A másik, száraz eljárásnak nevezett módszer már tartalmaz 4% hozzáadott pur-bázisú kötőanyagot. Ez a lapok formatartósságának,rugalmasságának tesz jót. Csak annyi nedvességet tartalmazhat a faforgács, hogy a kötőanyag száraz formában hozzáadható legyen a rostokhoz. Miután a présgép lapjára szórták a félszáraz elegyet, gőz és levegő befúvásával nyomás alatt préselik. Ebben az esetben a gőz és a prés fizikai nyomásának hatására alakul ki az enyv és a farostok közti kapcsolat. Végül itt is a szárítás következik, melyet a nehezebb száradás miatt akár elektromos szárítóval segíthetnek.

De térjünk vissza a farostlemez szigetelés elérhető verzióihoz:

Nyers kiszerelésben elsősorban hagyományos módon, könnyűszerkezetes falaknál, egyéb szálas szigetelésekhez hasonlóan a tartószerkezet és a kétoldali burkolólap (pl.: gipszkarton) közé lehet behelyezni. Az ilyen nyers formátumú farostlemez szigetelés vastagabb kiszerelésben jó hő- és hangszigetelő. Állékonysága, főleg vékonyabb anyagvastagság esetén kicsi. Burkolhatósága nehézkesebb.

shutterstock_255412732A gipszkartonszerkezetek kiváltására, kimondottan a vázszerkezetre szerelhető az a másik fajta farost bázisú belső szigetelőlap, mely a szobabelső oldalán már kasírozott. Megalkotását pont a farostlemez szigetelés gyenge saját állékonysága  motiválta. Szendvicspanelként, a farostlemezt egy merevebb anyagra kasírozva ez a probléma megoldódott. Az ilyen kombinált szigetelések nagy előnye, hogy két szerkezetet vált ki: a szigetelést és a burkolat tartószerkezetét. Felülete képes közvetlen burkolatfogadásra, ami lehet belső vakolat, csempe, vagy bármilyen belső burkolat.

Létezik a farostlemez szigetelésnek egy másik, előre kasírozott, esetenként akár tapétával bevont, paneles verziója is, mely úgy működik, mint egy burkolópanel. A panelek több méretben (hosszúságban) is megvásárolhatóak. Külön előnyt jelent, hogy kimondottan mennyezeti elemeket is gyártanak.
Ezeknek felhelyezése többféleképpen is megoldható, amit főként a felület minősége határoz meg. Kézenfekvő megoldást jelent a panelek felragasztása, amennyiben az aljzatról nem válik le ragasztóstul a panel. Nagyon egyenetlen felület esetén, a felületet előtte párnafákkal érdemes síkba hozni. A párnafás megoldás esetén az elemeket tűzőgéppel is rögzíthetjük a csaphornyos részükön. Ügyelni kell arra, hogy a látszóoldali felületeket a munka közben ne piszkoljuk össze, ezért szövetkesztyű használata ajánlott. Az elemek vágása mindig a tapétázott oldal megvágásával kezdődik, amit fémvezető (derékszög) mellett ajánlott véghezvinni. Miután a tapétát megvágtuk, úgy két-háromszori vágással az elem elvágható.
Ami külön előnyt jelent a szigetelésben, hogy a panelek felülete előre tapétázott. Választható textil- és papírtapétás kialakítású is. Többféle mintázat közül választhatunk, így akár látszóbeton-utánzat is rendelkezésre áll. Amennyiben mégsem találunk ízlésünknek megfelelő kivitelt, úgy a felület letapétázható vagy akár vizes bázisú festékkel festhető. Nem megfelelő festék esetén előfordulhat, hogy a fal mögötti páratartalmat ennek következtében nem tudja elvezetni és a festék feltáskásodhat. Az ilyen szigeteléssel kombinált burkolatoknál, mint minden burkolt felületnél, itt is a pozitív sarkokon élvédő elhelyezése javasolt.

A farost lemez szigetelésének felhasználását vizes helyiségekben (fürdő, intenzív használatú konyha, uszodaterek) nem javasolják, akárcsak a  felvizesedő falak és aljzatok környékén sem.

A fal- és mennyezeti megoldások mellett lehetőségünk van a padló hangszigeteléséhez használni a szigeteléstípus parketta alátét elemeit is. Ez már nagyob felújítást igényel, hiszen a meglévő padlót vissza kell bontani, de a lépéshangot mindenképpen csökkenteni fogja.

A fent bemutatott három szigetelés (falközti, burkolati aljzatként alkalmazott önhordó és belső oldali burkolattal kombinált rendszer) mindegyikével szinte csak nyerhetünk, bármelyiket is választjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.