VÍZVEZETŐ PROFILOK

2015. június 23.

IMG_7662A mai bejegyzésben a vízvezető kialakításokról írok, amik házaink, lakásaink több pontján fellelhetők. Ezeknek a profiloknak az a szerepük, hogy bizonyos szerkezeteket óvjanak a túlzott nedvességtől, így növelve annak élettartamát. Emellett a víz okozta elszíneződést is mérsékelhetik.

Épületeinket végignézve a legszembetűnőbb a tetőn fellelhető bádogozási megoldások kialakítása. Azonban az ereszcsatornán túl a mai korszerű csomóponti megoldásoknál megtalálható a vízcseppentő profil is, az átszellőztető légrés alatti tetőfólia ereszkialakításánál. Ezzel szép lezárást tudunk biztosítani a tető ezen részének is.

Burkolt eresz esetén a homloklap burkolatánál is észrevehetjük, hogy a tetőfedő a deszkát, lambériát (vagy műanyag lambériát) túllógatja néhány centivel.

IMG_7663A nyílászáróknál újabban több korszerű megoldással is találkozhatunk. A fa nyílászárók esetén az üvegezés alatti fa védésére rozsdamentes fém vértezést tesznek, hiszen itt a legnagyobb a nyílászáró korhadásának kockázata. Ezek a profilok már olyan kialakításban is léteznek, amelyek a szerkezetbe bejutott vizet is képesek a külső oldalon elvezetni. Ez például akkor fordulhat elő, amikor az üveg rosszul van szilikonnal körbevéve, vagy az elöregedett, és a belső páratartalom következtében az üveg felületén kicsapódott pára az üvegezés alá jut be. Egyes gyártók olyan megoldást is ajánlanak, amikor a fa nyílászáró külső oldala teljes felületen fém vértezést kap.

IMG_7665Az ablaknál más vízelvezetési kialakítást láthatunk, ez pedig a párkány. A párkány anyagát pénztárcánktól függő mértékben választjuk általában meg. A bádogos megoldásoknál a mester a vízcseppentővel együtt hajtja meg a lemezt, amely ezáltal merevíti is azt. Műkő, beton, márvány esetében azonban, ha megfigyeljük, akkor a műköves mester az alsó felületre egy vízorrot vág be. Régi ajtótípusoknál vízvető idomot készítenek ugyanúgy, mint a pallótokos ablak esetén. Korszerű ablaknál a tokszerkezetbe bejutó víz ki tud jutni a kialakítása révén. A víz bejutása ide azonban általában nem jellemző, hiszen tömítő profilokkal és többször ütközési védelemmel vannak ellátva ezek az ajtók. A küszöb kialakítása új ajtók esetén a vízszigetelés fogadására is alkalmas.

Az erkélyek, teraszok szélein is találkozhatunk vízelvezető profilokkal. A csomóponti kialakítás itt nagyon bonyolult, de jó szegély és vízelvezető profilokkal könnyen elkészíthető. Ezek a komplett rendszerek azonban költségesek.

Hőszigetelési rendszereknél a vízorr már az indítóprofil kialakításában is megtalálható. A profil arra is szolgál, hogy vízszintbe állítva, a táblákat is egy vonalba tudjuk tenni. Ezek a profilok több méretben is előfordulnak.

Ezeknek az apró megoldásoknak köszönhetően szebb és hosszabb élettartalmú szerkezeteket biztosíthatunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.