A KÜSZÖB SZEREPE A SZIGETELÉSBEN

2015. június 16.

A jól hőszigetelt házban könnyen csökkenthetünk a rezsin, viszont a nyílászáró cseréje is fontos tényező a teljes felújításnál. Azonban számos esetben vagy egyikre, vagy másikra futja csak.

IMG_8695Amennyiben hőszigetelési munkálatokat végzünk az épületen, úgy érdemes minden esetben a régi nyílászárókat is átvizsgálni. Korábbi bejegyzésemben már írtam az öntapadós szivacscsíkokról, amelyekkel viszonylag olcsón, ideiglenesen javítani tudunk nyílászáróink tömítettségén.

Az előbbi megoldás azonban ajtóknál nem mindig eredményez megoldást. Ez azért lehetséges, mert küszöb vagy egyáltalán nincs, vagy nagyon rossz állapotú, így nincs ütközési pont, ahol az említett szivacscsík tömíteni tudna. Ezért ezeken a helyeken – általában érezhetően – nagy huzat keletkezik és a fűtött tér hőmérséklete hamar elillan.

Régen megoldást jelentett, hogy ilyen helyekre varrott párnákat tettek, amely megfogta a meleget. Viszont a küszöb hibájából adódóan a beázás is veszélyeztet, amely során ezek a párnák, paplanok hamar büdössé válnak és tönkremennek.

Ezért fontos, hogy a küszöböt is helyreállítsuk.

shutterstock_246899068A küszöbök keményfából vagy rozsdamentes anyagból, esetleg ezek kombinációjából készülnek. A régi keményfa küszöbnek nem csak esztétikai szerepe volt, hanem a teljes tokszerkezettel együtt tartóelemként is funkcionált. A küszöb nem volt más, mint az ajtótok alsó vízszintes összekötő eleme. Fa ajtóknál a legegyszerűbb, amikor a régi küszöb helyére deszkából vagy pallóból új küszöböt vágunk. Ebben az esetben azonban általában csak egyszeres ütközés alakul ki. E fölé azonban befelé nyíló ajtó esetén vízvetőt kell elhelyezni, amelynek fontos része a vízorr. Amikor a küszöb meglazul, akkor ragasztott küszöb esetén fel kell szedni és meg kell tisztítani a felületeket és vissza kell ragasztani az eredeti helyre. Amennyiben csavarral rögzített küszöbről beszélünk, akkor a csavar meghúzásával állíthatjuk helyre az eredeti állapotot. Előfordul, hogy megtépett menet miatt nem lehet szorítani a küszöböt, így új helyekre kell a csavarokat elhelyezni vagy a régi furatokba nagyobb csavart behelyezni. Esetleg a furatokat ragasztóval kitölteni, majd ezeket a lyukakat megfelelő méretűre újrafúrni.

IMG_9222Léteznek automata küszöbök is. A rejtett típusoknál az ajtó alsó élében, előre vagy akár utólag kimart nútba szerelik. Az utólag szerelhető változat az ajtó lapjára illeszthető, ez akár otthon, néhány perc alatt is felszerelhető, az eredmény pedig megközelíti a süllyesztett küszöb hatékonyságát. Lényege, hogy az ajtó nyitásával az ajtólapba épített rejtett küszöb felhúzódik, míg záródásnál leereszkedik. A tömítés révén hatékonyan zárja el a két teret egymástól. Ebben az esetben átfutó burkolat is készíthető.

Műanyag vagy fém ajtóknál lehet, hogy elegendő az ajtó újraállítása vagy a gumitömítés cseréje. Ezekben az esetekben kéttípusú küszöb létezik. Egyik a bejárati küszöb, ez a jobb megoldás. A másik esetben – főleg a panelek erkélyeire gyártanak ilyeneket – a küszöb maga az ajtókeret profilja. Utóbbi esetben könnyű átesni rajta, így annak sérülésével vannak problémák. Egyszerűen, szakszerűen ezt javítani nem lehet. A beszerelés előtt lenne érdemes egy fém vértezést kapnia a küszöbnek.

Nem küszöbként működik, de a szigetelésnél bizonyos mértékben részt vesz a léckefe-tömítés. Ez a szennyeződéseket fogja meg leginkább. Azonban olyan felületen, ahol az ajtót gyakran nyitogatják és a burkolat rossz minőségű, a kefe nyomot hagy.

A küszöbök általában kis munkával helyreállíthatóak, ezért érdemes legalább felmérni az állapotokat, hogy az első lépést megtegyük a kellemesebb környezet érdekében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.