LEMEZFEDÉSEK VÍZHATLANSÁGA

2015. június 3.

A fémlemezfedés elegáns építészeti megjelenést biztosít. Emellett megmutatja az építtető tehetősségét is.

A lemezfedéseknek számos típusa létezik. A lemezek illesztését korcolással készíthetik el. Ez biztosítja, hogy a nagy melegből származó hőmozgások ne tegyék tönkre a lemezt.

shutterstock_84578860Azonban az ilyen fajtájú tetőfedéseknél is be kell tartani az alapszabályokat. Az egyik legfontosabb szempont a hajlásszög megfelelő alkalmazása. Kétszeres korcolással a kapcsolat vízhatlansága biztosítottabb, azonban 3o és 7o között mindenképpen korctömítő szalagot kell alkalmazni. Itt megjegyzem, hogy ilyen alacsony hajlásszögnél a fedés alatti szellőző alátétszőnyeget is be kell építeni. A szalagok beépítését azonban magastetők esetén is érdemes elhelyezni ott, ahol jégsánc alakulhat ki.

A beépítésnél a fércekkel rögzített kis korc felőli részre kell ragasztani. Ennek elhelyezése kézi korcolás esetén nem jelenthet problémát. Azonban gépi munkavégzés esetén a nagy korcokat előzetesen derékszögű korcokká kell alakítani. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a szalag elmozduljon a beépítés során és a korcból kitüremkedjen. Hőlégfúvó használatakor a korctömítő szalagra fokozottan figyeljünk. Ilyenkor a gépet nem szabad magas fokozatban használni.

shutterstock_132909692A lemezfedés másik vízhatlan kialakításának lehetősége a lemezkapcsolatoknál lágyforrasztással folytonosítani azokat. A forrasztáskor folytonos, merev kapcsolat jön létre, amelynél figyelembe kell venni a korábban említett hőmozgásokból származó erőket. A dilatációs elemek beépítésével a forrasztásra kisebb erő hat, melynek köszönhetően a repedésmentesség is biztosítottabb. A forrasztási varrat szélessége vízszintes felületen minimum 10 mm. A patinásított felületű lemezeknél a forrasztás azonos értékű lesz az anyagéval. A bevonattal ellátott felületen azonban az anyag öregedéséből származó vagy más okokból bekövetkező meghibásodások miatt a forrasztási varrat tönkremenetele hamarabb bekövetkezhet, mint a tetőfedő lemezé. Hideg időben a forrasztások készítését kerüljük.

Amennyiben gyakorlott bádogos szakemberrel dolgoztatunk, úgy ő ezeket a részleteket nagy valószínűséggel megfelelően fogja elkészíteni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.