SZIGETELÉS FOLYTONOSSÁGA

2015. május 26.

A manapság készülő, nagy mennyiségű szigetelések készítésekor a szigetelőrendszer kialakításának hibája is biztosabban fordulhat elő.

Az egyik ilyen hiba a szigetelés folytonosságával összefüggő, a kapcsolatok helyes kialakításánál jelentkezik. Ez mind hő-, mind vízszigetelés esetén gyakran mutatkozik meg. Ennek azonban nem mindig a szigetelőmester az oka.

IMG_0229Legújabb élményem a kőműves hibájából következett be, ugyanis az épület lábazatának kitűzése nem volt pontos, viszont a rákerülő falszerkezeté már igen. A túllógatott hőszigetelő tégla ezért néhány oldalon jóval túllógott a tervezetthez képest. Ezt a falazat építése közben még nem gondolták nagy hibának, de a lábazatra kerülő rétegrendek készítésekor már optikailag is észlelhető volt. Ugyanis a lábazatot előzetesen ragasztott kőburkolattal gondolták egy síkba hozni a falazaton készült hőszigetelő homlokzati vakolatéval. A vakolat ráadásul drága indítóprofillal készült. A problémát még az is fokozta, hogy a tégla kialakítása miatt a lábazattól a hideg levegő felfelé a falazatba be tudott jutni, hiszen a túllógást alulról nem vakolták le, ráadásul az első sor alatti vízszigetelés nem is lógott túl a lábazaton.

Az utólagos vakolást elvetette a beruházó, mivel félt attól, hogy a szigeteléshez kapcsolódó vakolás a falazatba felszívja a vizet.

IMG_0232A kivitelező és a beruházó megoldásként arra jutott, hogy alulról hőszigetelést ragaszt a falazatra, mely a homlokzat síkjához egyszerűen vágható. A ragasztott hőszigetelés alsó részét viszont visszavágja, mellyel vízorrot képez. Ennek a megoldásnak az lett a jelentősége, hogy nem kellett újabb indítóprofilt megvásárolni és elhelyezni, és az xps hőszigetelés nem vette fel a vizet. A megfelelő hálózás kialakításával a homlokzat-hőszigetelés közötti kapcsolatot is szépen megoldották, így annak repedése várhatóan nem következik be. A hátránya ennek a kialakításnak, hogy a vakolat indítóprofiljának felhelyezése így értelmetlenné vált.

shutterstock_214382632A vízszigetelés túllógatásának hiánya azonban még más hibát is eredményezett. Egyes helyeken a szigetelést a falazatra fel kellett volna vezetni, melynek folytonosságát a túllógatott és a lábazathoz hegesztett szigetelés biztosította volna. Hiszen a lábazatra lehajtott szigeteléshez függőlegesen (folytonos) hegesztés készíthető, így a 30 cm lábazati védelem elkészítése egyszerűbbé válhatott volna. Ennek a megoldását kent vízszigeteléssel oldották meg.

Minden munkarészt nézzünk át otthonunk építésénél.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.