KÜLÖNLEGES VÍZSZIGETELÉS

2015. május 20.

A szigetelés helyes kialakítása komoly tudást és odafigyelést igényel. Erről már számos bejegyzésben tettem említést.

shutterstock_237390013A vizesedés a vízszigetelés beépítésének hibájából vagy az építkezés közben a szigetelés ideiglenes védelmének hiányából keletkező mechanikai sérülések következtében alakul ki. Ezt a gyártók az elméleti és gyakorlati oktatás mellett a lemezek strapabíró képességének növelésével igyekeznek orvosolni. Ez azonban ésszerű keretek között csak egy bizonyos fokig lehetséges, ezért a gyártástechnológusoknak más trükkökhöz kell folyamodniuk. A beton- és vasbeton szerkezetek vízszigetelésére szolgáló Voltex-lemez bentonittartalma révén vízzel, nedvességgel érintkezve azonnal megduzzad és vízzáróvá válik.

Bentonitot 1830-ban bányásztak először Fort Bentonban, Wyomingban. A bentonittal főként mélyépítési területen találkozhattunk eddig, például résfalak készítése esetén. A Voltex-szigetelés az előbb említett anyagot használja fel, melynek technológiai újítása a lemez kialakításában rejlik. Egy nemezelési eljárással két filcréteg közé szorítják a granulátumot. Ennek köszönhetően egy lemezszigetelő-rendszert kapunk, amelynek kivitelezése már egyszerű.

shutterstock_237407212A lemez egy öninjektáló bentonit szigetelőrendszer. Szerkezete kétrétegű geotextília, közöttük tűnemezeléssel, felületfolytonosan bezárt nátriumbentonit réteg, mely nedvesség hatására szabadon képes duzzadni, ezáltal rendkívül tömör szigetelő réteget alkot. Így a háromrétegű lemez 6 mm vastagságot jelent. A bentonit agyagkristályai réteglemezeket képeznek, mely rétegek a nedvességet és a vizet az agyagkristályok közé felveszik és megkötik, ezáltal vízzel történő érintkezéskor a lemezek azonnal duzzadni kezdenek. A szigetelés sérülésekor a sérült felület környezetében megkezdődik az előbb említett folyamat, mely következtében a szigetelés rövid idő alatt begyógyul, összeduzzad és újra folytonossá válik.

Kivitelezés szempontjából rengeteg nagyon fontos előnye van. Elsőként megemlíteném, hogy az anyag fektetésénél az időjárási viszonyokra nem kell akkora hangsúlyt fektetni, mint a hagyományos bitumenes lemezek esetén. Anyagelfáradás-mentes képesség, repedés illetve szakadásáthidaló képesség jellemzi. Az anyag strapabíróságát jelzi, hogy nem kell szigetelésvédő betont készítenünk a vasalás elkészítése előtt.

A rendszer előnyeként még megemlítem, hogy környezetbarát technológiáról beszélünk, hiszen ez az anyagára és az elkészítés módjára is ez jellemző.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.