FÚVOTT SZIGETELÉS

2015. május 5.

shutterstock_202741987Épületeinket ma már sokféle módon tudjuk szigetelni. Régi építményeinken azonban ezek közül csak bizonyos típusokat tudunk alkalmazni. A merev szigetelőtáblás rendszerek közé egyre jobban betör a fújt szigeteléstechnika, melynek többségénél főként a szerkezetbe történik a szigetelőanyag bejuttatása.

A fújható szigetelések elterjedése is ennek köszönhető, hiszen a hagyományos szigetelésekkel szembeni előnye az, hogy résmentes, hőhídmentes, összefüggő szigetelést készíthetünk vele. Kivitelezése gyors, tiszta és termelékeny. A fúvott szigetelőanyagok üveggyapot, kőzetgyapot, cellulóz vagy purhab anyagokból készülhetnek. Bizonyos típusairól már korábbi bejegyzéseinkben foglalkoztunk, de akkor a fújható üveggyapot szigetelésre nem került sor.

shutterstock_264184679Ezt most szeretnénk pótolni, hiszen ennek a típusnak az előnyeire és hátrányaira is fel szeretnénk hívni a figyelmet. Ez a szigetelőanyag – a többi üveggyapot szigetelőanyaghoz képest – fehér színű. Jelentős tulajdonsága, ami tetőtér esetén kedvező, hogy A1-es nem éghető tűzvédelmi besorolásba tartozik. A szigetelés kötőanyaga formaldehid- és kötőanyagmentes, nem szúr, természetes alapanyagokból készül. Nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt.

Fontos megemlíteni, hogy nem nedvszívó, ezáltal a termék a különböző funkciójú helyiségeknél is jól működik.

A szigetelőanyagot függőleges és vízszintes felületekbe is fújhatjuk. Vízszintes felület esetén akár szabadon is hagyható a szigetelőanyag, amennyiben burkolása nem indokolt. Amennyiben nincs légmozgást távoltartó burkolata (pl.: geotextília, PP-filc), a mozgó levegő behatolva a laza szálak közé nagyságrendekkel ronthat a hőszigetelés hatékonyságán. Előnye, hogy a födém terhelése csak kismértékben növekszik.

shutterstock_216547897Tetőtérbe a szarufák közé is fújható az üveggyapot, mely a befúvási technológia miatt kismértékben igényel bontást. Vannak kivitelezők, akik a régi szigetelőanyag mellé fújják be az újat, mely által megnövekszik a szigetelés összvastagsága. Erre vonatkozóan legyünk szkeptikusak, hiszen a rossz hőszigetelő tulajdonság a régi szigetelőanyag tönkremeneteléből is jelentkezhet. Ráadásul régen a páratechnikai rétegeket sok esetben helytelenül alkalmazták, ami felgyorsította a szigetelés tönkremenetelét.

Kivitelezése itt is géppel történik. A kivitelezők a megtérülési időt 3-4 évben határozzák meg. Ennek azért célszerű utánaszámolni, de tény, hogy egy jó szigeteléssel sok pénzt spórolhatunk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.