MENNYEZETI VENTILÁTOROK III.

2015. április 28.

Nyáron, amikor a levegő áll és már kényelmetlen a meleg, hőérzetünkön jelentősen javíthatunk mennyezeti ventilátor segítségével. Sok előnyét már a korábbi cikkeimben ismertettem. Most essék szó arról is, hogy mikor érdemes még mennyezeti ventilátorunkat használni.

A nyári kánikulában, amikor a ventilátorok forognak, elviselhetőbb a meleg. De akár télen is hasznosak lehetnek számunkra ezek az eszközök. Elsőre meglepő lehet, de bizonyos fűtési megoldásoknál, így a radiátoros fűtések esetében, a meleg levegő fentről lefelé telíti meg meleg levegővel az adott teret. Így a helyiség azon részét, ahol tartózkodunk, később, illetve nem akkora intenzitással melegíti fel, mint a helyiség magasabban levő részét.

shutterstock_148011200Bizonyos típusoknál a lapátkerekek forgási irányának megváltoztatásával érhető el az, hogy lassú sebességfokozat mellett télen a lapátkerekek a mennyezet felé áramoltatják lentről a hidegebb levegőt. Ezzel a keveréssel egyenlítik ki a mennyezet és a padló közötti hőmérséklet-különbséget, elérve azt, hogy a tényleges lakótérben is melegebb levegő legyen. Ennek eredményeképpen a közérzetünk segítségére vannak ezek az eszközök télen is. Fűtési költségeinket akár 20-30%-kal csökkenthetik. Jó a közérzetünk a kellemes hőmérséklet és az alacsonyabb fűtési számla miatt is. Emellett a tudat, hogy kevesebb energiafelhasználás mellett a környezetre is tekintettel vagyunk, még jobb érzést vált ki sokunk számára.

shutterstock_106198202Sok gyártó széles palettával siet a vásárlók segítségére. Ezért a legtöbb, a belső környezethez igazodó, színben és formában alkalmazkodó kivitel közül választhat a vásárló. A ventilátorok felszerelésének helye az adott tér méretétől függ, melyet a cikksorozatom elején taglaltam. Egy átlagos méretű lakószoba esetén azonban a felszerelés helye a mennyezet központi része. Legtöbb esetben a csillár világítótest helyére kerül. Ezért érdemes ezeken a helyeken olyan kivitelt választani, amely igényeinknek megfelelő világítással is rendelkezik. Több karon elhelyezkedő világítótestekkel rendelhető kivitelek közül választhatunk, melyeknek többsége karonként 40-60 W teljesítményű izzóval kapható. Ezeket akár már modernebb, energiatakarékos rendszerekkel is kiválthatjuk, így növelve a fényerőt, vagy csökkentve a villanyszámlát. Fontos ügyelni a motor külön tápvezetékére is, hogy abban az esetben is tudjuk kapcsolni a lámpát, amikor a ventilátort nem működtetjük és fordítva.

Összességében elmondható, hogy egy jól kiválasztott mennyezeti ventilátor igen praktikus közérzetjavító eszköz, mely télen és nyáron is a hasznunkra lehet.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.