NYÁRI HŰTÉS - MENNYEZETI VENTILÁTOROK II.

2015. április 21.

Múlt heti cikkem folytatásaként szó esik a mennyezeti ventilátorok, főbb tulajdonságairól. Jövő heti cikkemben pedig arról írok majd, hogy a nyár elmúltával, mikor, és hogyan használhatóak a mennyezeti ventilátorok.

A kedves olvasónak mindenképpen érdemes az előző heti cikkemet is elolvasni, ezekről az egyszerű közérzetjavító „légkondicionáló” eszközökről.

shutterstock_119587759A mennyezeti ventilátorok, lapátkerekének átmérője, valamint lapátjainak száma is különbözhet egymástól, amiről esett már szó. Természetesen a levegő áramoltatási sebességét, a „hűtés” mértékét is tudjuk szabályozni a lapátkerekek forgási sebességét állítva. A leggyakrabban 3, de az újabb gyártmányok esetében már akár 5 sebességfokozat is elérhető. A kerék forgási iránya is változtatható, de erről a későbbiekben lesz szó. Anyagát tekintve megkülönböztetünk, fa, MDF, illetve fém (acél) lapátokkal felszerelt változatot is.

A felfüggesztésről és a lapátkerékről már esett szó. Most a felfüggesztés és a lapát közötti részről, a forgást biztosító motorról írok. Ezekbe az eszközökbe általában 50-80 W-os indukciós motort építenek. Ennek előnye, hogy különösebb karbantartást nem igényel, ezen felül sokáig használható. Percenkénti fordulatszáma leggyakrabban 190 és 340 fordulat / perc közöttire tehető.

Az egész szerkezet az egyéb, állványos, vagy asztali változatokkal szemben viszonylag csendesebb, 50-60 dB között változik, ami nemcsak a motortól, hanem az adott teljesítménytől (forgási sebességtől) illetve a lapátok anyagától is függhet. Egy acéllapátos ventilátor hangosabb, mint a fából, vagy MDF-ből készült társai.

shutterstock_170276516Vezérlését tekintve létezik hagyományos változat, ahol a ventilátor alján, a lapátok találkozásánál, a motoron lévő láncok meghúzásával lehet az eszközt ki- és bekapcsolni vagy a sebességét állítani. Ezen felül nézelődhetünk falikapcsolóval szerelt típusok között is. A még kényelmesebb emberek pedig az infra távirányítású eszközök széles választékából szemezgethetnek. Azt, hogy melyik típus alkalmas arra, hogy infra távirányítóval vagy fali kapcsolóval vezéreljük, arról a gyártótól vagy szakeladótól mindenképpen érdeklődjünk, mert léteznek olyan típusok, amelyek nem alkalmasak erre a feladatra. A másik dolog, amire érdemes figyelnünk, hogy egyedi igényünknek megfelelően, fokozatmentes vezérlésre alkalmas, úgynevezett dimmerelhető változatot válasszunk. Ebben az esetben nincsenek fokozatok, így pontosan állíthatjuk eszközünk sebességét.

A cikknek még nincs vége. Jövő héten folytatom.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.