NYÁRI HŰTÉS - MENNYEZETI VENTILÁTOROK I.

2015. április 14.

shutterstock_95336095A tavasz már beköszöntött és nemsokára a következő évszak is eljön, a nyár. Mint minden évszaknak a nyárnak is megvan a saját szépsége, és a legtöbben ezt az évszakot szeretik. Ám a nyárnak is van kellemetlen velejárója. Ilyen a fülledt, meleg. Szerencsére ez nem a legnagyobb probléma, mert a ma embere a régi öregek által használt megoldások és egyéb korszerű technológiai újításokat is használhat. A régi öregek megoldásai közé tartozott a fehérre meszelt fal, a szalmatető, a vastag falú vályogház kis ablakokkal, a zsalu a ház napos oldalán, a nap nyári beesési szögéhez igazodó szélességű tornác, vagy a diófa a ház előtt. A modernebb megoldások közé már a redőny, a reluxa, a vastag hőszigetelés, a napvitorla, a pergola, a légkondicionáló berendezés, és a hő visszanyerős szellőztetés tartozik.

Jelen cikkemben azonban talán az egyik legelső elektromos „közérzetjavító” eszközről írok. Ez a plafonra szerelt megoldás, a mennyezeti ventillátor, melynek hatásfoka elmaradt a légkondicionáló berendezésétől, de olcsóbb, a szerelése egyszerűbb, és nem fogyaszt olyan nagy mennyiségű áramot, így a környezetet és a lakáskasszát is kíméli. Másik előnye, hogy nem szükséges hozzá, bonyolult karbantartás, illetve ennek elmulasztásával a járulékos problémák sem érintenek bennünket.

Bármelyik a fentiekben sorolt megoldást érdemes kombinálni, egy megfelelő árnyékolással, szigeteléssel, stb. növelve a kényelem hatásfokát.

shutterstock_69108373A mennyezeti ventilátor lényege, hogy nagy lapátjai segítségével, az adott térben keveri, egyenletesen osztja el a levegőt. Ezzel egy kellemesebb hőmérsékletet kialakítva. A másik előnye, hogy az emberi test természetes hőszabályozásában, hő leadásában segít a megfelelően áramoltatott levegő. Így a meleg elviselhetőbb a szervezet számára. Nyilván a folyamat, a lapátok forgási sebességétől függően kisebb vagy nagyobb zajjal jár, ami az esetek többségében azonban kisebb, mint a hordozható, az álló ventilátorok, vagy a szélgépek esetében.
Azt, hogy egy adott térben mekkora ventilátor kell, illetve a hatásfoka mekkora lesz azt több változó is befolyásolja. Az egyik, hogy hány légköbméteres a helyiség, tehát az alapterületének és a magasságának a szorzata. A másik, hogy mekkora lapáttal van az eszközünk felszerelve. A lapátok száma csak csekély mértékben járul hozzá a teljesítményhez. Ezen felül számít a lapátok forgási sebessége is, illetve az, hogy az adott térben milyen magasságba szereltük fel a ventilátorunkat.

Kis belmagasságú és alapterületű terek esetén a lapátokat meghajtó motort illetve a lapátokat a mennyezettől kb. 20 cm-es magasságba szokták felszerelni. Nagyobb terek és belmagasságok esetén kb. 30 cm-es rudazatra függesztik fel a lapátokat és az ezeket hajtó motort.

A lapátkerék átmérője is a terület nagyságához igazodik. Egy átlagos szobában, kb. 15-20 m2 esetén a lapátkerék átmérője 120 – 130 cm. Ennél nagyobb terület esetén 130 cm-es lapátkerék átmérővel rendelkező ventilátort célszerű választani. Még nagyobb helyiségben pedig a ventilátorok számát is érdemes emelni.

A ventilátorok általában 3, 4 vagy 5 lapáttal vannak szerelve, a lapátok állási szögei pedig 30 és 50 között változik.

Az anyag nem ér véget, mert jövő heti cikkemben a mennyezeti ventilátorokról írok még néhány alapvető információt, illetve szó esik majd arról is, hogy a nyár elmúltával mikor és hogyan érdemes használni ezeket a berendezéseket.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.