LÁBAZATOK SZIGETELÉSE II.

2015. április 9.

Múlt heti cikkemben már tájékozódhattak a lábazati szigetelések megfelelő kialakításának mikéntjéről. Mivel teljes részletességgel nem tért ki a cikk minden apróságra, a következő sorokban tovább folytatom a korábban elkezdett témát.

IMG_8520Amikor az alaptestre zsaluköveket helyeznek el és erre készül egy aljzatbeton felület, akkor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy a falazat alatt megfelelően túl legyen nyújtva a vízszigetelő lemez. Ez logikusnak látszik, azonban a gyakorlatban a kivitelezők egy részre a szigetelést túllógás, vagy az aljzatbeton szélére történő lehajtás nélkül készíti el. Ez nagy problémát jelent, mert a lábazati szigetelést nem tudjuk biztonságosan, megfelelő módon hegeszteni.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0003A másik probléma a nagy vastagságú falazóelemek elhelyezésében mutatkozik. Ilyenkor jelentős mértékű túllógatással helyezik el falazóblokkokat úgy, hogy ebben a munkafázisban a kivitelező csak a túllógás nélküli felületre helyezi el szigetelőlemezt. Ebben az esetben az elemek túllógatott részének vastagságában (a falazóblokk alatt) a zsalukőre hőszigetelést helyeznek, hiszen a betonelemeknél a lehűlés jóval nagyobb mértékű. Azonban a vízszigetelés helyes megoldását a túllógatás hiányában már hibátlanul megoldani nehéz feladat!

IMG_8519A közelmúltban egy olyan példával találkoztam, amikor a hőszigetelés vastagságában a túllógatott elem mélységében a szigetelés-falazóblokk közé csak becsúsztatták a szigetelést. Ez egy véletlen folytán derült ki (még időben), mely során az elkészült lábazat alatti hőszigetelést vissza kellett bontatni. Ez érthető is, hiszen mindenképpen meg kellett oldani a problémát, mely nélkül az említett helyen a vízszigetelés kapcsolata nem lett volna folytonos.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0005A lábazati csomópontok készítésénél (csomóponti rajz hiányában) érdemes vázlatot készíteni, melyből megállapítható, hogy miként készíthető el helyesen és gazdaságosan egy jó, megbízható szigetelés.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.