LÁBAZATOK SZIGETELÉSE I.

2015. március 31.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0001A vízszigetelés témakörében számos problémával találkozhatunk, amelynek egy részéről már írtam. Azonban némi odafigyeléssel és előrelátással alapvető hibákat tudunk elhárítani. Az egyik ilyen szembetűnő probléma a lábazatszigetelések rossz kialakítása.

A lábazatok helyes szigetelésének elkészítése igen összetett feladat. Számos kérdés vetődik fel elkészítésük során. Ilyen például az, hogy ha van pince, akkor annak szigetelése miként helyezkedjen el.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0002A szigetelést védő fal esetén a lábazatra egyszerűen felvezethetjük a szigetelést. Itt a problémát általában az jelenti, hogy a kellősítő rétegeket a függőleges felületeken el szokták hagyni. Ez komoly probléma, mert az alapozó felület nélkül a bitumenes szigetelésünk tartóssága rövidül. Amennyiben szigetelést tartó falra készül a víz elleni védelmünk, úgy abban az esetben egy szigetelésváltást kell alkalmaznunk. Ez azt jelenti, hogy a szigetelést tartó fal tetejére fel kell hajtani a szigetelést – így ahhoz hegeszthető már a szigetelés –, és onnan már a lábazatra egyszerűen készíthető jó lábazati szigetelés (a lemez hegesztési oldala eltérő lesz, de a lemezeket össze tudjuk folytonosan kapcsolni egymással).

A probléma azonban nem csak itt jelentkezhet. Mivel az építtetők általában nem szeretnek a lakás és a kert között lépcsőzni, így a feltöltést vagy járófelületet a padlósík magasságába készíttetik el, ami magasabban helyezkedik el a padlószigetelés vonalától.

ujhaz_ szalaycsaba_ 0004Az első nehézséget az ajtók küszöbjeinek kialakítása jelentheti. A pincézetlen épületek esetén meg kell oldani a padló alatti talajszigetelés és a lábazat közötti kapcsolatot. Alápincézett épületeknél a korábban említett pinceszigetelések közül a szigetelésváltást kell helyesen elvégezni.

Abban az esetben, amikor a nyílászáró a hőszigetelés külső vonalában van, a vízszigetelés csatlakoztatása komoly nehézséget jelent. Ilyen esetben nem megoldás, ha a hőszigeteléshez hegesztjük a bitumenes lemezt. Ilyenkor öntapadó vízszigeteléseket kell alkalmazni.

Következő heti bejegyzésemben további hasznos információkat szerezhetnek arról, hogy szabad és hogy nem ajánlott a lábazati vízszigetelést kialakítani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.