ENERGIATAKARÉKOSSÁG MELEG HŐTÜKÖRREL II.

2015. március 10.

Múlt heti cikkünkben részletesen írtunk a fűtési energia megtakarításában hasznos hőtükörről. Ez a hasznos eszköz többféle kiszerelésben és többféle rögzítési típusban érhető el, de erről már sokat megtudhattunk a korábbi cikkekből is. A következő sorokban újabb hasznos információval ismerkedhetünk meg.

A korábbiakat kiegészítve fontos tudni, hogy a radiátor mögé alkalmazható hőtükör nem minden esetben alkalmazható konvektor mögé! Ezért az eladótól, gyártótól, vagy a termék leírásából mindenképpen tájékozódjunk a felszerelés előtt! A konvektor mögé helyezhető hőtükör elnevezése a tűzgátló lap.

IMG_5749A hőtükör működésének elve az, hogy a sugárzó hőt a szoba irányába veri vissza az alufólia, így tartva bent a hőt. A hatásfokát pedig javítja, hogy a fennmaradó hőt, mely az épület falát melegítené fel, a PE habszivacs fogja vissza, szigeteli le. Ennek köszönhető, hogy a meleg jelentős része az épületben marad a megfelelő hőmérsékletet tartva, így a fűtési rendszerünknek nem kell annyiszor hőt előállítaniuk. Ezáltal környezetünket és a lakáskasszánkat sem terheljük meg fölöslegesen. A hőmegtakarítás esetenként eltérő lehet, de nagy általánosságban elmondható, hogy ez az érték 8-15% között is lehet.

Felszerelése lehet utólagos is. Ebben az esetben a felszerelés nehezebb, mert a radiátor mögötti kis résben kell dolgoznunk. Fontos, hogy a ragasztás előtt mindenképpen tisztítsuk meg a falfelületet. IMG_5750Ezt akár tollseprűvel is megtehetjük, mely befér a fűtőtest mögé. Egyszerűbb módja viszont az, amikor karbantartás, festés, stb. miatt a fűtőtestek le vannak szerelve, így a kívánt helyre egyszerűbben és jobb minőségben rögzíthetjük a hőtükrünket. Fontos, hogy a gyártó utasításait mindenképpen tartsuk be, a megfelelő fűtőtesthez gyártott tükröt helyezzünk fel az előírások betartása mellett. A másik nagyon fontos dolog, melyet tartsunk szem előtt, hogy a balesetek elkerülése végett mindenképpen csak a kihűlt fűtőtest mögé helyezzük fel a hőtükrünket úgy, hogy a ragasztóanyag száradási idejét is betartjuk. 

A fentiekben leírt eszközön mindenképpen érdemes elgondolkodni, mert az általunk megszokott hőmérséklet megtartása mellett alacsony befektetéssel sok energiát tudunk megspórolni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.