ENERGIATAKARÉKOSSÁG MELEG HŐTÜKÖRREL I.

2015. március 3.

IMG_0722Így tél vége felé sokan várják már a tavaszt és nemcsak a jó idő és a szabadban eltöltött programok miatt, hanem azért is, hogy ne kelljen fűteniük. Ez érthető, hiszen a legtöbb háztartásban gondot okoz a fűtési költségek előteremtése. Költségeinket nagyban növeli a korszerűtlen fűtési rendszer, a rossz szigetelés, ám ezeknek a cseréje, javítása a legtöbb esetben nem olcsó, nagy beruházást igényel és külső segítség nélkül a legtöbben nem tudják megvalósítani. Éppen ezért szeretnék jelen cikkemben segíteni mindazokon, aki szeretnének tenni azért, hogy kevesebb fűtési költségük legyen azáltal, hogy kevesebb energiát használnak el, így kímélve a környezetüket úgy, hogy a befektetett költség viszonylag alacsonyan maradjon.

IMG_8484A falra szerelt fűtőtestek, radiátorok, konvektorok a falat is fűtik oly módon, hogy az általuk leadott hőenergiát nemcsak a lakótér felé sugározzák, hanem a fal felé is. Ezáltal melegítik fel azt, így a hő megfelelő szigetelés hiányában a falon keresztül távozik a szabadba. Abban az esetben, ha egy „gátat” állítunk fel, az értékes energia jelentős része visszajutatható közvetlenül életterünkbe, így spórolva meg az elfecsérelt energiát. Ez a „gát” pedig a hőtükrös fólia vagy panel, illetve a tűzgátló lap, mely a konvektorok mögött alkalmazható.

IMG_9136A fentiekben említett hőtükör egy alufólia, mely egy zártcellás PE habszivacson található. Kiszerelését tekintve lehet méretre szabott táblában, vagy tekercsben is. Utóbbinál mi saját magunk vághatjuk méretre. A táblák méretei általában a leggyakrabban forgalomban lévő fűtőtestek méretéhez igazodik. Gyártónként eltérőek lehetnek a tulajdonságai, de többnyire 2, 3, 4, 5 mm vastagságúak lehetnek. A tekercses kiszerelésének mérete 1 m. Hosszát saját magunk határozhatjuk meg egy egyszerű háztartási olló segítségével. Rögzítésük lehet sokféle. Öntapadós, mágneses (ebben az esetben a mágnesezhető radiátor hátára tapad), vagy a gyártó saját maga által előírt ragasztóanyag, ragasztási módszer alkalmazásával (ez a leggyakrabban hőtükrős tapéta), vagy a leggyakoribb, amikor kétoldalú ragasztóval ragasztjuk a kívánt helyre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.