ZUHANYZÓK KIALAKÍTÁSA

2015. február 24.

IMG_8521Korábban a fürdőszobák kialakításánál a praktikusságra fektettek hangsúlyt. Ez azt jelentette, hogy legyen gyorsan, olcsón elkészíthető. Így kialakultak azok a fürdőszobatípusok, ahol megemelt zuhanytálcák lettek kialakítva a vízelvezetési rendszerek helyigénye miatt, majd ezt a szokásos 15 x 15 cm-es lapokkal körülburkolták.

IMG_8522Jelenleg már új szelek fújnak, így egy családi ház építésénél a fürdők, zuhanyzók kialakítására is nagyobb hangsúlyt fektetnek. Ez annak is köszönhető, hogy az ilyen típusú helyiségek kialakításának költsége négyzetméterre lebontva jelentősen magasabb lehet az épület többi teréhez képest. Így a fürdő készítésénél már a végleges megoldást keresik a tulajdonosok a későbbi átalakítás elkerülése érdekében.

A zuhanyzó kialakítására napjainkban sokféle lehetőség létezik. Vannak süllyesztett zuhanyzótálcák, amelyek még önálló panelként, de a burkolat síkjával megegyező magasságba, vagy az alá süllyeszthetők néhány centiméterrel lejjebb építhetőek.

IMG_9063Más megoldást jelent a fürdőszoba burkolatával egybefüggően kialakított zuhanyzó. Ez a vízszigetelő-rendszernek és a lefolyók fejlődésének köszönhető. A zuhanyfolyókák különféle felülettel, korróziómentes nemesacélból készülhetnek. A vonalmenti vízgyűjtéssel kialakított rendszerek esetén az összefolyók feletti rács könnyen leemelhető és tisztítható, a lefolyó egyszerűen javítható. A vonalmenti megoldás azonban költségesebb.

A zuhanyzóban használt korszerű folyókák árait a felhasznált típus nagymértékben befolyásolja. Így választhatunk szigetelőperemes zuhanyfolyókát is, amelyet például a kent szigeteléssel egyszerűen összeépíthetünk. További megoldás lehet vékony födémvastagság esetén az alacsony beépítési magasságú folyóka. Szép eredményt jelenthet a rejtett padlóösszefolyó, amelyek kivitelezését a burkolható tetejű vízelvezetőkkel alakíthatunk ki. Elegáns megoldást jelent a falba szerelhető lefolyó, amely kis mérete ellenére nagy vízmennyiséget tud elvezetni. Kialakítása révén könnyen tisztítható.

szalay_csaba3A felsorolt folyókáknál kent szigetelés alkalmazandó. Ilyen esetben a csatlakozásnál erősítő szigetelőszalag vagy szigetelő mandzsetta használata javasolt, mert a mozgásokból eredő repedési helyeknél többleterősítést jelent.

Fontos megemlíteni, hogy a fent említett típusú lefolyók alkalmazásánál célszerű a fürdőszobában még egy összefolyót alkalmazni. Ez azért hasznos, mert amennyiben eltömődik a lefolyónk, akkor a víz nem áraszthatja el a lakás többi részét.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.