SZIGETELŐPROFILOK, EMBRIÓPROFILOK II.

2015. február 17.

Korábbi cikkünkben olvashattak az ablakok szigetelőprofiljainak pótlásáról, az ablak huzatosságának okairól. A következő sorokban ötletet adunk az elöregedett profilok saját kezű cseréjéhez.

IMG_5544Csak maguknak a gyakorlottabb barkácsolóknak ajánljuk a tömítő profilok cseréjét. Az új profil beszerzése után gondoskodjunk a profilbehúzó beszerzéséről. Ez egy kis görgős eszköz, ami a profil kialakítását figyelembe véve került kialakításra. Egy ilyen eszközzel egyszerre válik könnyebbé és egyértelművé a profilok behúzása. Ugyan több fórumon említik, hogy hasonló eredmény érhető el egy tompa késsel is, de a saját tapasztalatunk az, hogy IMG_5548ezzel a beillesztés nehézkes, és a profilt is gyakran megsérti. Könnyen el is lehet vágni, ami tekintve, hogy ezek a profilok nem is túl olcsók, elég kellemetlen. Továbbá a nehezen hozzáférhető helyeken, mint a szárny alsó éle, sokkal nehezebb így dolgozni. Éppen emiatt érdemes úgy nekiállnunk a feladatnak, hogy az ajtó- és ablakszárnyat leszereljük, felbakoljuk. A felbakolásnál nem csak a könnyű hozzáférhetőség az elsődleges szempont. Ügyelni kell arra is, hogy a szárny csúszásmentesen felfeküdjön. Soha ne támaszkodjunk az üvegbetétre, és lehetőség szerint a feltámasztás se érintkezzen a bak tartólécével. Ha kitörik az üveg, az a szigetelés költségeit jelentősen megemelheti.

IMG_5542Ha minden a korábban felsorolt előkészületi ajánlást sikeresen teljesítettük, kezdődhet a munka. Bizonyos profilok célszerszám használata nélkül nehezen befűzhetőek. Próbálkozhatunk egy teljesen tompa élű késsel, amennyiben ezt tesszük, akkor segíthet, ha a befűzés előtt a vágatot és a profilt jól behintőporozzuk. Ez megakadályozza, hogy a nyers gumiprofil a simára csiszolt fa tokhoz tapadjon, mielőtt a helyére csusszanna. Sajnos a sarkokon így sem sikerülhet a gyári megoldáshoz hasonló összezárt sarkot készíteni, így ott marad egy kis rés. Miután készen vagyunk a befűzéssel, a szárny visszakerülhet a tokra.

Bár lehetetlen az építőiparban nem létezik, de valószínűleg a legjobban akkor döntünk, ha megkeressük ablakunk gyártóját, aki jó esetben hozzáértő szervizcsapattal rendelkezik. Ők nem csak gyorsabban, pontosabban végzik el a feladatot, de még a sarokillesztések összehegesztéséhez is rendelkeznek eszközzel.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.