AZ OSZLOP SZIGETELÉSE

2015. február 10.

Az oszlopok szigetelésének megoldása sok ponton kérdéses manapság. Ez mind a hő-, mind a vízszigeteléseknél is megmutatkozik.

IMG_3035A korábbi előírások nem követeltek meg olyan szigorú szabályokat, mint ami mostanában jellemző. Korábban a falszerkezetek hőszigetelése sem volt szükségszerű, így a görbülő felületek hőszigetelésének problémája fel sem merülhetett. A másik problémát a mai kör keresztmetszetű tartószerkezetek építőanyagának megválasztása jelenti. Míg régebben téglát vagy követ faragtak a kör keresztmetszethez (ezáltal az alap és a pillér közötti szigetelést könnyen meg lehetett oldani), úgy manapság jellemzően vasbetonból készülnek a szerkezetek. A körpilléreket papírzsaluzatokkal lehet olcsón és gyorsan kivitelezni. A négyzetes pillérekhez is alkalmazható papírzsalu, de jellemzően a pillér vagy falzsalu elemeket, esetleg hagyományos fa zsaluzatot preferálják a kivitelezők. A betonvasakkal és a födém anyagának azonos hővezetési tulajdonságaival a lakott térben is észlelhető a lehűlés.

IMG_3617Ennek megoldására két eljárás létezik. Az egyik, amikor nagy teherbírású szigetelőlemezzel elválasztjuk a födémet a függőleges szerkezettől. Ezeknek az anyagoknak viszont jellemzően magas az áruk. A másik megoldás, amikor az oszlopot becsomagoljuk. Erre általában az alkalmazott oszlopátmérőig készítenek íves kivitelű oszlop-csőhéj hőszigetelő elemeket. Ezeknek felhelyezése után a hőszigetelés mértéke teljes felületen azonos vastagságú lesz, ami esztétikumban is előnyös a darabokra vágott sík hőszigetelőlapok alkalmazásával szemben. A becsiszolást csak a két félkör keresztmetszet csatlakozásánál szükséges elvégezni.

IMG_7016A vízszigetelés is nehezen oldható meg vasbeton pillérek és oszlopok alatt. Családi háznál korábban kevés helyen mutatkozott meg, de manapság már egyre több merevítést kell alkalmazni. Így ezeknek a megoldásoknak is ki kellett alakulnia. Korábban rozsdamentes acélszigetelést helyeztek el a pillérek alá, amelyhez szorítóperemes kapcsolattal a vízszigetelést hozzá tudták kapcsolni. Ez egy biztos megoldás ám költséges. Léteztek olyan megoldások IMG_7040is, amikor a vastag bitumenlemezt szúrták keresztül a szigetelésen vagy fésűs megoldással helyezték el a betonacélok mentén. Az utóbbit hídépítésnél a pályalemez szegély vasalatainál szokták alkalmazni. Korunkban azonban közkedvelté vált a kent szigetelés kivitelezése a pillérek alá. Ez kedvező, hiszen a kiálló betonvasak körül teljes felületen, biztonságosan kialakíthatjuk a folytonos szigetelést, ráadásul a lemezszigetelésekkel együtt alkalmazható.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.