A SZIGETELÉS VASTAGSÁGA

2015. február 3.

A hőszigetelés fontossága alapvető fogalom már a mai épületek tervezésénél. A megnövekedett hőtechnikai elvárásoknak azonban legegyszerűbben a hőszigetelés vastagságával lehet megfelelni.

Ez azonban számos problémát vet fel.

IMG_5264A hőszigetelés a lábazattól kezdve a tetőig szinte minden épületszerkezeti csomópontnál megjelenik. A földszinti padlónál előforduló szigetelésnek a külső falazatok környezetében van fontos feladata. A közbenső födémek esetén a szigetelés inkább a hangszigetelésnél játszik fontos szerepet, hiszen úsztatott padlóként működik. Ez azt jelenti, hogy a faltól a fél-egy centis lágy hőszigeteléssel dilatált aljzatbeton a szigetelő anyag révén „függetlenné” válik a tartószerkezettől így a lépéshangok kisebb mértékben terjednek tovább más szobák vagy lakások irányába. Társasházak esetében azonban nagyon fontos szempont, hogy adott építménymagasságnál minél vékonyabb födémvastagságok készüljenek, ezáltal a legcsekélyebb vastagságú szigetelőlemezt alkalmazzák, melyek még a szabványoknak megfelelnek. A többrétegű szigetelés ilyen esetben akkor gyakori, amikor az aljzatban kábeleket vagy nagyobb gépészeti vezetékeket kell elvezetni. Ennek következtében azok fektetése gyors és nem mutatkozik meg a belső térben.

IMG_5581A zárófödémen készült szigetelés esetén más szempontok elsődlegesek. Itt a hőszigetelés a legfontosabb szempont. Azonban a hőszigetelést csak bizonyos vastagságig készítik a gyártók, így előfordul, hogy ezért a szigetelőlemezeket több rétegben kell elhelyezni. Más szempont az, hogy a lapostető lejtését mi adja meg. Egyre gyakoribb megoldás, hogy az egyedileg szabott, lejtést adó hőszigeteléseket konszignálják, melynek köszönhetően a helyszínen elérhetjük a vízszigetelés kívánt lejtését.

IMG_8567Magastetők esetén a szarufa szigetelése jelenthet problémát. Ezt leggyakrabban egy belső oldali keresztirányú (szarufára merőleges) szigeteléssel tudják javítani. Ehhez azonban másik irányú tartószerkezetet kell készíteni a szigetelés fogadására. Azonban a legjobb megoldás talán az, amikor keménytáblás szigetelés készül a szarufák síkjára, így teljes felületen hőhídmentességet tudunk elérni.

IMG_5271A homlokzatokon is számos megoldással találkozhatunk a hőszigetelési rendszer elkészítése során. Arra mindenképpen törekedni kell, hogy a többlakásos épületeknél vagy közintézményeknél a tűzhatárolásra figyelni kell, így a drágább szigeteléseket meghatározott szintszámonként el kell helyezni. A hőszigetelés vastagságát tekintve itt a problémát az jelentheti, hogy a párkányoknál, bejárati ajtóknál milyen helyes konstrukciót talál ki a tervező a megfelelő rögzítésre. Nagy vastagság esetén ugyanis a párkányokba az erős szél könnyen belekap és rossz rögzítési mód esetén azt akár le is szedheti. A homlokzaton készülő többrétegű szigetelést leghatékonyabban poliuretán ragasztóval lehet elérni. Mely után a dűbelezés elkészítéséig rögzíti a lemezeket.

A lapostető és homlokzati hőszigetelés esetén a szélszívásra fokozottan kell figyelnünk. A szélső mezőkbe és a sarokmezőkbe több rögzítést kell elhelyezni, mert ezeken a területeken nagyobb a szélszívás.

A szigetelések készítésénél mindig használjuk a gyártó által meghatározott előírásokat, hogy szigetelésünk jól működő, hosszú élettartamú legyen.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.