INTELLIGENS ÜVEGEK

2015. január 27.

Ebben a blogtémában számos üvegtípusról és azok tulajdonságáról tettem már említést. Azonban egy érdekes példa hiányzik a felsorolásból, amelyet a mai bejegyzésemben szeretnék pótolni.

IMG_6645Az intelligens üvegek nagyon érdekes megoldást nyújthatnak számunkra. A nagy függönyfalak, üvegportálok sok fényt engednek be a belső térbe, azonban itt annak szabályozása igen komoly feladatot jelent. Ebben az esetben biztos megoldás az intelligens üveg, amely elektrokróm hatása révén az átlátszó felületet besötétíti.

IMG_6615Az elektrokromizmus tömören azt jelenti, hogy színváltozás jön létre elektromos potenciál hatására. Ilyen hatás szerves pigmentekben, vezető polimerekben vagy fémoxidokban mehet végbe ismereteink szerint. Itt nekünk főként az utolsó, a fémoxid a kulcsmomentum. Az üvegeknél több fontos jellemzőt kell megemlíteni. A kapcsolódási idő fontos szempont, hiszen a folyamatnak gyorsan kell végbemennie. A második a kontrasztarány. Harmadik fontos szempontként megemlítendő a memória tulajdonság, hogy ez a változás megmarad-e.

Angliában a kutatások oda vezettek, hogy üvegbevonatként vanádium-oxid alapot alkalmaztak, mely az elektromágneses hullámok közül csak egy bizonyos tartományt enged át. A látható fényt ez a típus átengedi, de az infravörös hullámokat viszont képes visszaverni. Ez a tulajdonság azonban csak bizonyos körülmények között áll fenn.

IMG_6599Másik felhasználási terület az, amikor fürdők vagy irodák között lévő üvegfelületeknél szeretnénk intimitást biztosítani. A gélüveg egy olyan szendvicsszerkezetű konstrukció, amely két üveglap, vagy két átlátszó műanyag réteg között egy vékony intelligens polimer gélt tartalmaz. Ez egy nagyon apró folyadékkristály-polimer réteg. A másik típust ebben a csoportban az üvegre ragasztott fólia jelenti. Itt igazából nem sötétítő, hanem átlátszódást gátló, opál felület jelenik meg. A hozzá tartozó opciók révén már wifin keresztül is tudjuk irányítani a sötétítés mértékét.

Az autóüvegeknél is alkalmazzák már ezeket a megoldásokat, amelyek reagálnak az elektromos feszültségre. Az üveg kikapcsolva sötét, bekapcsolva a molekulák a fény kb. 50%-át engedik át, magas szintű átláthatóságot nyújtva.

Az intelligens üveg alkalmazása a fény szabályozása mellett az épületfizikai paramétereket is kedvezően befolyásolja.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.