A SZIGETELÉSBEN FUTÓ VEZETÉKEK

2015. január 20.

IMG_7689_resizeAz építészetet sokszor szokták művészetágként kategorizálni. Ez részben igaz is lehet, mert egy épület nem kizárólag négy fal, tető, és néhány nyílászáró kombinációja. Egy épület élettér, munkahely, vagy egy intézmény szerepét tölti be. Minden rendeltetéstípushoz tartozik kiszolgáló háttértechnika, gépészet. Ezek a szerkezetek azonban általában nem túl esztétikusak, csövek, vezetékek tartoznak hozzájuk. De gondolhatunk akár csak a villanyvezetékekre, vízvezetékekre, melyek a civil élet igényeit is hivatottak kiszolgálni. Az igazi építészet az, ha a térhatároló szerkezetet és a gépészetet úgy sikerül kombinálni, hogy a végeredmény esztétikus legyen.

IMG_7717_resizeEhhez a kérdéskörhöz tartozik egy már meglévő épület külső szigetelése is. Gyakran látunk olyan megoldásokat, mint a lakóházak utólagos gázbekötéseinek csővezetékei, melyeket a falon vezetnek el. Ilyenkor a szigetelőlemezeket legtöbbször úgy rögzítik a homlokzatra, hogy résszerűen kihagyják a csővezeték körül a szigetelést. Ilyen esetekben meg kell jegyezni, hogy komoly hőhíd keletkezik. Ezt egyéb módon ki lehet küszöbölni. Erre egy jó példa, ha magasabb hőszigetelő képességű szigetelőanyaggal dolgozunk a csövek alá. Ilyen anyagot használva ugyanis közel olyan jó szigetelőhatást érhetünk el, mint a környező felületeken alkalmazott vastagabb szigeteléssel. Persze, be kell kalkulálni, hogy így a szigetelés összességében drágább lehet, de ez később megtérül.

IMG_7674_resizeVannak változások a beltéri vezetékezésben is, mióta a belső válaszfalakat leginkább gipszkarton falakkal váltottuk ki. Elég csak arra gondolnunk, hogy a könnyűszerkezetes válaszfalakban hagyományos módon már nem húzhatjuk be a vezetékeket. Ez a módszer a tengerentúlon valószínűleg egyáltalán nem okoz meglepetést, de nálunk a gipszkartonos térelválasztás még nem mindenki számára evidens megoldás. Itt nem működik az utólagos bevéséses módszer. Mivel egy hagyományos válaszfal oldalanként két réteg gipszkarton lapból, és a fém térvázból, illetve az azt kitöltő szigetelőanyagból áll, itt a hangszigetelő rétegben praktikus elvezetnünk a vezetékeket. A szálas hőszigeteléssel kitöltött szerkezetben (ásványgyapot, üveggyapot) nem okoz különösebb problémát helyet találni a villanyvezetékeknek. Ezt minden esetben már a burkolás előtt praktikus elvégezni. Ilyen esetben legtöbbször kábelcsatorna kerül beszerelésre, a gipszkarton lapokat pedig elő kell fúrni lyukfúróval.

Olyan válaszfali hangszigeteléseknél, melyek szigetelőanyaga tömörebb, (mint pl.: fagyapot tábla) vágókészülékkel járatot kell kialakítani a vezeték számára.

Amennyiben ez előbb említett folyamatok elmaradtak, és utólagos kábelezésre lenne szükség, kaphatóak bizonyos burkolati szegélylécek, melyek kábelvezetővel a hátoldalukon kerülnek forgalomba, így orvosolva a problémát.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.