PREPRUFE VÍZSZIGETELÉSEK

2015. január 13.

shutterstock_238126933Épületeink tervezésénél és készítésénél fontos szempont a szigetelés szakszerű és biztonságos kialakítása. A szigetelés – az alapozás mellett – olyan fontos munkafázis, amelynek készítésénél nem szabad hibázni, mert javítása költségesen és bizonytalanul végezhető el.

A vízszigetelés-gyártók ezért termékeiket és csomóponti megoldásaikat úgy igyekeznek elkészíteni, hogy a hibás kialakítás következtében is elegendő biztonságot nyújtsanak a termékek.

shutterstock_241615183A Preprufe-lemezek fontos szigetelőanyagok lehetnek problémás szerkezeti kialakítások esetén is. Ezek a vízszigetelő lemezek hidegen felhelyezhető, öntapadó membránok, melyek rendkívül nagy tűrőképességgel rendelkeznek. Az anyag egy vastag HDPE (nagy sűrűségű polietilén) fóliából, egy nyomásra érzékeny ragasztórétegből és egy védő bevonatból áll. Két típusa létezik attól függően, hogy vízszintes vagy függőleges felületen alkalmazzuk.  A lemezek akár 70 méter vízoszlop-nyomásig is képesek a belső teret megóvni a víztől. További előnyt jelent még, hogy a mélyépítési munkáknál előforduló agresszív vizeknek is ellenáll. A kivitelezés szempontjából kulcsmomentum, hogy a mechanikai igénybevételeknek is hihetetlen mértékben ellenáll. Ez persze nem azt jelenti, hogy építés közben a szigetelésre nem kell vigyázni, mert ez természetesen szigetelési alapelv! Azonban fontos megemlíteni, hogy a betonacél közvetlenül szerelhető ezen a terméken. Így a különböző szigetelésvédelmi anyagok, rétegek (szigetelésvédő réteg) elhagyhatóak, ami főleg a termelékenységben hozhat hasznot. Emellett olyan szerkezeti megoldásoknál is alkalmazható, ahol más megoldás egyáltalán nem, vagy körülményesen készíthető el. Itt a teherhordó szerkezetek (pillérek, vasbeton falak) alatti szigetelésére gondolunk, ahol bizonyos lemezek a nagy tömeget nem képesek elbírni, illetve ahol a kent szigetelési megoldások nem nyújtanak kellő védelmet.

shutterstock_217542259További pozitívum még, hogy a szigetelés adhéziós kapcsolata révén tapad a vasbeton szerkezethez. Így az teljes felületen lép kapcsolatba a szerkezetekkel úgy, hogy azok szerkezeti (hő illetve süllyedésből eredő) mozgása nem károsítja. Ez azért hasznos, mert hibás szigetelés esetén a lemezek és a szerkezet összetapadása miatt a víz nem tud vándorolni a szerkezet és a szigetelés között, így a hiba helye pontosan diagnosztizálható.

A szigetelés téli időben is – -4 Co feletti hőmérséklet esetén – beépíthető. Az átlapolás mértéke a lemezek szélén lévő 7,5 cm széles öntapadó csík segítségével készíthető egyszerűen.

A szigetelési rendszer megválasztásakor mindig mérlegelni kell, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni. Így a cikkben említett rendszer nem minden esetben gazdaságos, de beépítése esetén minőségi szigetelés hozható létre.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.