ZÖLDTETŐK TERVEZÉSE II.

2014. december 23.

IMG_2794A zöldtetőkről korábbi bejegyzéseimben beszéltem. Az általános ismertető mellett néhány tervezési tanácsot is megemlítettem. A mai bejegyzésemben a rétegrendben elhelyezkedő anyagokról lesz szó.

A zöldtető felépítése lehet egyenes és fordított rétegrendű. A fordított rétegrend előnye, hogy bitumenes szigetelés esetén mellőzhető a párakiszellőztető alkalmazása. Mindenesetre a szigetelés anyaga szabadon választható a tervezés folyamatánál. A bitumenes szigetelés általában két rétegben készül, míg a műanyag lemezszigeteléseket egy rétegben fektetik le.

A növények növekedésekor a gyökerek a talajban szerteszét terjeszkednek. A szigetelés megvédése miatt ezért egy gyökérvédő réteget helyeznek el. Ennek mellőzése akkor lehetséges, ha a szigetelés gyökérálló típusú.

Műanyag lemezek esetén előfordulhat, hogy elválasztó réteget kell alkalmazni amiatt, hogy a kémiailag nem összeférhető anyagok között a vegyi folyamatok ne induljanak el. A védőréteget mechanikai hatások esetén is alkalmazhatják.

n_zoldtetoA következő réteg a szivárgóréteg, amely a vízmegtartást szolgálja. Ezt a réteget drain-rétegnek is szokás nevezni. Számos típusa van és általában az a legfontosabb jellemzője, hogy mennyi a vízmegtartó képessége. Megkülönböztetünk drain-réteget és drain-lemezt. Ez a réteg általában természetes anyag, míg a lemez préselt műanyag lemezből készülhet.  Kialakításának köszönhetően a többletvizet elengedi, így a növények gyökerében kárt nem tesz.

A szűrőréteg nagyon fontos része a zöldtetőnek. Megakadályozza, hogy az ültetőközeg részecskéi a víz eróziós folyamatának következtében kimosódjanak és más rétegbe vagy a lefolyóba kerüljenek. Készülnek olyan drain-lemezek, amelyekre a szűrőréteget a gyártás során a lemezre kasírozzák. Tudni kell, hogy ennek a rétegnek átgyökeresedhetőnek kell lennie, hiszen a szivárgóban lévő vizeket a növénynek el kell érnie.

A zöldtetők legfelső rétegét az ültetőközeg jelenti. Ennek vastagsága a zöldtető típusától és a vegetáció fajtájától függ. Ez a termőréteg speciális keverékből készül. Megemlítendő, hogy a vizet bizonyos mértékig meg kell tartania, mert gyors elengedése esetén a növényzet kiszáradásához vezethet. A típus kiválasztásánál a rétegstabilitásra is törekedni kell. A nagy lejtésű felületeken segédszerkezetet kell betervezni.

Zöldtetőknél előnyös megoldást jelent, amikor növényládákba helyeznek kisebb fásszárú növényeket. Ezzel a költségeket lehet csökkenteni, hiszen elegendő az extenzív vagy félintenzív tető. Előny még, hogy kisebb dézsák esetén a tél beállta előtt a növényeket belső térbe át lehet helyezni.

A zöldtetőkkel az épületfizikai adottságok mellett kellemes tereket alakíthatunk ki. Amennyiben van rá lehetőségünk, használjuk ki előnyeit!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.