ZÖLDTETŐK TERVEZÉSE I.

2014. december 16.

Korábbi bejegyzésemben érintőlegesen írtam a zöldtetők megoldási lehetőségeiről. Minden esetben tudni kell, hogy az ilyen típusú tetőket nagyon részletesen –és a műszaki irányelveknek megfelelően- kell megtervezni és kivitelezni.

IMG_2794A tervezést a tető zöldtető-típusának kiválasztásával kell indítani. A vízgyűjtőterületek és a lefolyási pontokat meg kell határozni. Itt eldől az, hogy a váparendszer derékszögű vagy általános típusú lesz-e. A derékszögű váparendszer előnye, hogy a szigetelés lejtése minden mezőben egyforma nagyságú. Hátránya akkor mutatkozhat, amikor a lefolyó nem egyenlő távolságban van a mező végétől, így az attika mentén különböző magasságban kell a szigetelést felvezetnünk. Ezzel szemben az általános típusú vápánál ez a probléma nem jelentkezik, ott a rögzítés szempontjából a lejtés mértékét kell figyelnünk.

Előfordulhat azonban, hogy a lejtés nem pontra lejtő, hanem vonalmenti kialakítású. Ilyenkor az attika mellett vagy mezőközépen egy folyóka, vagy folyókarendszer alakul ki, amely a lefolyókba vezeti a vizet.

A lejtés mértéke függ a fogadószerkezet anyagától, és ezt a vízszigetelési réteg fektetésénél figyelembe is kell venni. Beton fogadószerkezetnél legalább 2%, hőszigetelésnél legalább 2,5%, fa aljzat esetén minimum 4 % legyen a lejtés. Ezalatti értéket csak különös esetben, speciális rétegrenddel és lefolyórendszerrel alkalmazhatunk. A termőközeg lejtése 0,5% körüli legyen. Így kerülhetjük el, hogy a víz komoly eróziós munkát végezzen amellett, hogy a tetőn egyszerű lesz mozogni is.

Meg kell említeni még, hogy a karbantartás miatt az összefolyókat ki kell rekeszteni a termőközegből. Az összefolyókba a vizet 12 méternél rövidebb törésnélküli felületről gyűjtsük össze.

A tetőfelületen nagyon fontos tervezési szempont, hogy egy összefolyó nem számít összefolyónak. Ezért általában az egy mezős kialakítást mellőzzük, és legalább két mezőt készítsünk, hogy az egyik dugulása esetén a másik le tudja vezetni a vizet. Amennyiben mégis csak egy összefolyó kialakítása lehetséges, akkor túlfolyót kell készítenünk az attikafalban. Egy összefolyóhoz tartozó felület ne legyen nagyobb 300 m2-nél.

Fontos megjegyezni a termőközeget az attikánál meg kell szakítanunk. Itt általában kavicsterítés készül. Ez több okból is kedvező, de különösen azért, mert a csapóeső oldalfalra való felverődését is mérsékli.

A zöldtető készítése komoly feladat, így a szigetelés hibátlan elkészítése elengedhetetlen hozzá. A vízszigetelő réteg elkészítése után általában egy duzzasztásos elárasztást készítenek, amelyből kiderül, hogy a szigetelés teljes mértékben megfelel-e a követelményeknek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.