Zöldtetők szigetelése, vízelvezetése

2014. december 9.

Különleges megoldásokkal számos módon hasznosíthatjuk tetőfelületeinket. A zöldtetők kialakítását nem csak az esztétikus megjelenés indokolja. Az ilyen tetőkialakítás saját tömegével igen kedvező irányban befolyásolja az épület hőtechnikai mutatóit.

IMG_2794A zöldtető konstrukciók esetén számolni kell azzal, hogy a szerkezet rétegvastagsága lényegesen nagyobb lesz, mint egy általános födémkonstrukcióé, így a tervezésnél előre számolnunk kell vele. Új építésnél a teherhordó födém síkváltásával oldhatjuk meg azt, hogy a zöldtetőre lépcső nélkül ki lehessen jutni. Felújításnál ez azonban már nem lehetséges, így itt néhány fokos fellépő mindenképp szükséges.

A tető-rétegrend helyes megválasztásánál tudnunk kell, hogy milyen vegetációt szeretnénk a tetőn elhelyezni. E feltétel három csoportot különböztet meg. Ezek az extenzív zöldtető, egyszerű intenzív és az intenzív csoportok.

Az extenzív zöldtetőnek a legkisebb a rétegfelépítése az előzőek közül. Az ültetőközeg itt 12 cm-től indul, míg az intenzív tetőknél akár a 80 cm-t is elérheti. Az egyszerű intenzív zöldtetőre a talajtakaró fűfélékkel, cserjékkel és bizonyos évelő növényekkel beültetett felületet alakíthatunk ki. Az intenzív tetőre már évelő, fásszárú növények is kerülhetnek beültetésre.

A rétegrend felépítésnél a szigetelés szempontjából kialakíthatunk egyenes és fordított rétegrendet is. Az egyenes rétegrendnél az első réteg mindig a párafékező réteg kialakítása, majd hőszigetelés, páranyomás-kiegyenlítő réteg, vízszigetelés követi, amire gyökérvédő réteget kell fektetni, amennyiben a szigetelés anyaga nem gyökérálló. Ennél a megoldásnál fontos, hogy a párakiegyenlítő réteget valahol ki kell szellőztetnünk, ezért annak megoldása a felületen (zárt aknában) látszani fog. A fordított rétegrendnél a vízszigetelést követően egy védőréteg kerül elhelyezésre, amire a hőszigetelést fektethetjük.

A rétegrendtípus kiválasztása után a zöldtető rétegei következnek. A védőréteget a szivárgó/vízmegtartó réteg követi. Erre fontos, hogy egy szűrőréteg kerüljön, ami nem engedi az ültetőközeg szemcséit belemosódni az alatta lévő szivárgóba. A vízmegtartó réteget szokták összetört égetett kerámiából készíteni, hiszen vízfelvevő képessége nagy és egyenletes adja le a felvett víztartalmát. Azonban a préselt műanyagtálcák alkalmazása gyorsabb kivitelezést eredményez, és a gyep átszellőztetése is biztosítható így.

A főbb tervezési szempontokat a következő bejegyzésünkben taglaljuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.