Speciális kent hőszigetelés

2014. december 2.

A hőtechnikai követelmények tervezése az új épületek mellett a régi épületek felújításánál is fontos szempont. Az épületeket hatékonyan táblás (dryvit) rendszerekkel tudjuk szigetelni, amely a sík homlokzatú épületek korszerűsítésénél jó megoldás.

IMG_7609Azonban igen nagy fejtörést okoz a tervezőknek és műemlékvédelmi szakembereknek a díszes homlokzatok szigetelése. Erre igazán jó megoldás a közelmúltig nem létezett. A nanotechnológia kibontakozása ilyen téren azonban a hőszigetelő festékekkel már megmutatkozott. A vékony festékrétegnek köszönhetően néhány hőfokot lehetett emelni a falak belső felületi hőmérsékletén.

Azonban ez sem jelent olyan eredményt, ami látványos javulást eredményez.

Áttörést egy új szigetelőrendszer jelenthet, amit szórással, ecsettel és glettvas segítségével is felvihetünk a felületre. A Thermo-S rendszer kerámia hőszigetelő bevonatot jelent a felületen. Szinte minden típusú falazat kezelhető vele. Így akár vakolt, glettelt, festett felszínre és fa alapú anyagoknál is használhatók. Fémcsövek szigetelésénél is alkalmazható.

A hőszigetelő rendszer tagja egy alapozó réteg. Ajánlott az alkalmazása, hiszen erős kötőhidat eredményez a szigetelő réteg és az aljzat között. A hőszigetelés elemeként a páraszellőzést is biztosítja.

vakolas_ 123RF_ 19871938_sA fedőréteg az építési hely beépítésétől függ. Létezik külső oldali, univerzális és fém hőszigetelő bevonat. A kültéri előnye, hogy szinte minden anyagon megtapad, így a műemléki épületeknél kiválóan alkalmazható úgy, hogy torzítaná azoknak arányait. Az univerzális bevonat belső oldali hőszigetelésre is ajánlott. A fémfelületekre való típust ipari területen érdemes használni, például hűtő-fűtő rendszerekhez (hűtőkamrák, tartályok).

4310456_sA rendszer felvitelének első lépései hasonlítanak egy normál festési módhoz. A felületen a laza rétegeket el kell tüntetni, az olajos szennyeződéseket meg kell szüntetni. Feszültséggyűjtő pontoknál (sarkoknál) vagy repedezett aljzat esetén vakolaterősítést kell alkalmazni. A terméket három rétegben kell felvinni. Ez azt jelenti, hogy az alapbevonat után a hézagkitöltő, majd a simító/csiszoló réteg készítése történik. A csiszolási munkákat a festő vagy burkolómunka követi.

Fontos megemlíteni, hogy az építőiparban alkalmazott minimum +5 oC helyett itt a +8 oC hőmérsékletet kell betartani. A rétegek közötti száradási idő betartandó.

A rengeteg előnynek azonban magas az ára. Úgy gondolom, hogy műemléki épületeknél kiváló megoldást jelent, illetve kedvező felhasználást eredményezhet olyan acélszerkezetek (erkélykonzolok) utólagos szigetelésénél, amelyeknél más módon nehéz vagy lehetetlen lenne annak megoldása.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.