Fűtés geotermikus energiával II.

2014. november 25.

A geotermikus energia egyre nagyobb teret hódít, ezért érdemes részletesebben elmerülni a témában. A következő sorokból többek között megtudhatjuk azt is, hogy milyen járulékos haszonnal jár egy ilyen modern fűtésrendszer kiépítése.

GeotermiaA hőszivattyúk elrendezése függőleges vagy vízszintes lehet. A függőleges elrendezésnél 200-300 méter mélyre kell lefúrni az energia felhasználásához. A vízszintes esetben a mélység (1-1,5 méter) ennél jóval alacsonyabb. Ennél a megoldásnál hálószerűen helyezik a földbe a csöveket és itt inkább a nap energiáját hasznosítják a felszín hőjének felhasználása segítségével. Ez a 2 leggyakoribb kiépítési rendszer, ám az utóbbi annyira nem terjedt el és több hátránnyal is számolhatunk a felszínhez való közelsége miatt.

IMG_2623A geotermikus energiát az alacsony hőmérséklet miatt fal-, mennyezet- vagy padlófűtésre érdemes használni, mert ezek a rendszerek alacsonyabb hőmérsékleten működnek. Ezen fűtési megoldásokról már esett szó itt a Szigetelésblogban. Fontos azt tudni, hogy ez a hő önmagában egy radiátor „meghajtására” nem elegendő.

IMG_2633Nemcsak fűt, hűt is! Maga a rendszer alkalmas a téli fűtésen kívül arra is, hogy a nagy melegben az épületünket kellemes hőmérsékleten tartsa. Fontos megjegyeznünk, hogy ezen a hőmérsékleten – legyen szó, hűtésről, fűtésről – az épület megfelelően szigetelve legyen. Gondolunk itt a falakra, a tetőtérre, a nyílászárókra, illetve az ablakokra. Ezekhez is hasznos tanácsokat kaphat előző cikkeinkből. A beruházás átlagos megtérülési ideje kb. 4-5 év, mely esetenként eltérhet.

Jelen cikkünkben egy kimondottan környezetbarát, alacsony megtérülési idejű és alacsony üzemeltetési költségű fűtési rendszert mutattunk be. Ennek a rendszernek hazánkban, a jó adottságoknak köszönhetően kifejezetten nagy létjogosultsága van. Akár új építésű háznál, akár felújításnál, mindenképpen érdemes számolni vele.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.