Fűtés geotermikus energiával I.

2014. november 18.

IMG_2516Jelen cikkemben a geotermikus energiáról lesz szó. Ez szintén egy környezetbarát technológia, melyet rengeteg mindenre tudunk használni. Az otthonaink fűtése mellett akár villamos energia előállítására is használható. A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. Maga a geotermikus kifejezés görög eredetű. Jelentése földi meleg, belső hőség. A geotermikus energia megújuló energiaforrásnak számít. Lényege, hogy folyamatos, stabil, kitermelése olcsó, befektetési ideje viszonylag rövidtávon megtérül, valamint nem szennyezi a környezetet.

IMG_2519A geotermikus energia hőmérséklete a Föld belseje felé haladva, 1 km mélységben 30 0C. Magyarországon a geotermikus rádiens 1,5-2-szer nagyobb a világ átlagánál, így hazánkban 1 km mélységben a fentiekben említett érték duplája, 60 0C is lehet. Ebből következik, hogy nálunk ez a termálvizeknél 2 km mélységben akár a 120 0C -ot is elérheti.

IMG_2522Kezdetekben a geotermikus energia által felmelegített vizet, fürdésre, gyógyításra használták a víz útja során kioldott magas ásványi tartalom miatt, később fűtésre, és a XX. század óta villamos energia előállítására is. A lakossági felhasználásnál elsősorban az épületek, melegházak, medencék fűtésére kell gondolni. Néhány Magyar városban a távfűtést is ezzel a megoldással oldották meg, tehát olyan fajta energiáról van szó, mely a lakossági és az ipari felhasználókat is ellátja a szükséges energiával.

IMG_2528A geotermikus energiát egy hőszivattyú segítségével tudjuk kinyerni, melynek meghajtásához, villamos energiát kell felhasználnunk. Összességében azonban ez a fűtési rendszer, lényegesen kevesebb fűtési költséget eredményez, mint a legtöbb rendszer. Ennek köszönhetően, akár a gázszámlánk 40% lehet a fent említett költség. Nyilván az ehhez szükséges energiát, más megújuló energiát felhasználó rendszer alkalmazásával is ki lehet váltani, például szél vagy napenergiával. Emellett még bizonyos esetekben a fűtés rásegítésére is szükség lehet, ami szintén külső energia bevonását eredményezi. Mindezeket összevetve, akkor is jelentős energia megtakarítást eredményezhetünk, és a környezetünkre valamint a lakáskasszára rótt terheinket is nagymértékben csökkenthetjük.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.