Vízszigetelés dilatációi

2014. november 11.

IMG_2403Az épületek anyagai a fizikai változásokra mindenképpen reagálnak. Hőhatásra tágulnak, hidegre zsugorodnak, tehát a szerkezetben alakváltozás lép fel. Ezt a mozgást bizonyos méretenként dilatációval meg kell szakítani, így elkerülhetjük, hogy károsodás lépjen fel. Azonban nemcsak hőmozgásból, de süllyedéskülönbségből eredő feszültségek is keletkezhetnek.

A vízszigetelés készítésénél ezek plusz nehézséget jelentenek, hiszen vízhatlan megoldást kell kialakítani.

IMG_2405A hézagok elhelyezése általában (tapasztalat útján) kialakult mezőnagyságokra tevődik, de bizonyos esetekben a szerkezeti adottságok miatt más helyeken kell kialakítani azokat. A vízválasztóknál készítendő dilatáció jó megoldást jelenthet, hiszen itt egy magassági pont van, és a beázási veszély emiatt lényegesen kisebb.

IMG_2408A régen alkalmazott csupaszlemezes szigetelések esetén sokkal bonyolultabb volt a dilatáció kialakítása. A lemezek a hő hatására igen nagy mozgást végeztek, és a papírbetétes lemezek kis feszültséget voltak képesek felvenni. Ebben az esetben a dilatáció kialakítását a rétegszám megnövelésével végezhetik. (Ez manapság is alkalmazható megoldás.) Más módszert jelenthet, ha a szigetelési rétegek átfedik egymást és a dilatációs helyre fém- vagy műanyagréteggel vértezik a lemezeket. Mindkét esetben fontos megemlíteni, hogy a mozgások csak a szerkezet síkjában mehetnek végre, a kétirányú mozgás nem megengedett.

IMG_2491Régen a nagy mozgások esetén a fedési rétegekkel vízhatlanul összeépített és a mozgás felvételére alkalmas fémlemez szegélyt (tágulási tagozatos fémlemez szegély) építettek be. Ez sok helyen megoldást jelentett, de a rétegrendek folytonosságát nem biztosította. A bitumenkittes tömítés mára már elavult technológia.

Ennél is komolyabb mozgások esetén szegélyfalakat kell készíteni, amelyen a szigetelést a hóhatár fölé kell vezetni. Erre azonban nem minden esetben van mód (pl. alapozásnál). Erre jó megoldás a szorítóperemes kötés kialakítása.

A korszerű anyagoknak köszönhetően a kivitelezés módja egyszerűsödött és biztonságosabbá vált. Léteznek már dilatációs szigetelőlemez csíkok, amelyek két széle üvegháló szövettel erősített. A szalag rögzítése is ezen az öntapadó felületen történik. A középső leragasztatlan sávban nem található erősítés, így a kétrétegű lemez kedvező tulajdonságainak köszönhetően tágulni tud.

A korszerű szalagok beépítése előtt meg kell győződnünk arról, hogy anyaguk összeépíthető. 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.