Üvegbevonatok

2014. november 4.

IMG_9239A hőtechnikai követelmények növelése az ablakszerkezetekre is jelentős fejlesztést eredményezett. A legtöbb hő a nyílásszerkezeteken keresztül távozik. A tokszerkezetek fejlesztésével (többcellás műanyag vagy megnövelt ütközőszám és tömítés) a szerkezet már biztosítani tudja az előírásokat, ezért az üvegszerkezetekre kellett megoldást találni.

A kezdetben alkalmazott egyrétegű üvegeket később két-, manapság már háromrétegű megoldásként ajánlják. A súlynövekedés következtében a tokszerkezet vasalatrendszerét is erősíteni kellett.

Az üvegek egymástól való távolsága is jelentősen csökkent. Itt gondolhatunk a pallótokos kiviteltől a Tessauer ablakon keresztül a vákuumozott üvegekig.

Azonban nem csak a szerkezet változott. Korábbi cikkemben az üvegekre helyezett fóliákról esett szó, amelyeknek köszönhetően lehetőség van arra, hogy bizonyos épületfizikai paramétereken javítsunk.

A modern üvegek viszont más eljárását alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy az üveggyártásban az alacsony sugárzási veszteséggel rendelkező bevonatokat alkalmazhatnak. Ez tulajdonképpen egy hőtükröt képez, mely csökkenti a belső tér felől a hőveszteség mértékét. A téli hővédelem az ilyen Low-e bevonatokkal érhető el hatékonyan.

A Low-e üveget vákuum katódporlasztásos eljárással gyártják úgy, hogy fémeket és fém-oxidokat juttatnak a síküveg felületére több rétegben (80 nanométer vastagságú lágybevonat).

IMG_9247A Low-e megnevezését többféleképpen értelmezik a szakmában. Vannak, akik Low-Energy, azaz alacsony energiájú üvegként tekintenek rá, de valójában az „E” jelölés az alacsony emissziós értékre (Low-Emissivity) utal. Az ilyen típusú üvegeknél ez a jelölés a távtartón is mutatkozik. A gyártósoron ügyelnek arra, hogy mindig a rétegmentes felület kerüljön a külső oldalra, tehát a légrés felöli oldalakon található meg a bevonat. Ennek segítségével 1,4 W/m2K értéket is elérhet a konstrukció, ami különféle gázokkal még javítható, így a sugárzási veszteséget közel nulla értékűre csökkenthetik. A bevonat nagy előnye, hogy a fény bejutását szinte nem akadályozza.

Amennyiben meg szeretnénk állapítani, hogy lakásunkban biztosan Low-e bevonatos üveget alkalmaztak, úgy ezt sötétben gyertya segítségével megtehetjük. A tükröződő gyertyalángok közül bevonat esetén az egyik más színárnyalatúként jelenik meg.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.