Épületüveg fóliák

2014. október 28.

Cikkeinkben sok szó esik azokról a megoldásokról, melyekkel költségeinket csökkenthetjük, környezetbaráttá, ezáltal élhetőbbé tehetjük környezetünket. Jelen cikk is ehhez a gondolatmenethez fog csatlakozni.

23862298_sA nyári melegben sokan tapasztalhatjuk azt, hogy nagy mennyiségű fény és hő érkezik be otthonunk, irodánk, üzletünk ablaküvegén keresztül. Sok megoldás van, amelyekkel ezt a bejutó hőt illetve fényt tudjuk csökkenteni, szabályozni. Ilyen megoldás a redőny vagy a pergola is. Utóbbi a nyári illetve téli nap beesési szögéhez megfelelően igazítható, így nyáron árnyékolja a nyílászáró ablaküvegét, télen – amikor alacsonyan jár a nap – pedig beengedi a napsugárzást, így hozzá járulva fűtési költségeink csökkentéséhez és közérzetünk javításához.

Jelen cikkünkben azonban nem ezekről lesz szó, hanem az épületfóliákról, melyeket az épületek síküvegére helyezve különböző előnyökhöz juthatunk. Többek között használatukkal a kilátásban semmilyen árnyékoló eszköz nem zavarja meg jelentősen a közvetlen környezetünket.

13897229_sKültéri ablakfólia hatékony megoldást jelenthet a bejutó hővel szemben. Előnye továbbá a beltéri fóliával szemben, hogy közvetlenül a környezetbe veri vissza a kintről érkező felesleges hőmennyiséget, így nem melegítik fel az üveget. Bizonyos fóliák a napenergia akár több mint 80%-át is visszaverhetik. Ahhoz viszont, hogy a megtérülési rátája jó legyen, kiváló minőségű fóliát kell választanunk, mely ellenáll a külső, néhol zord időjárási kihívásoknak, valamint a magas UV sugárzásnak. Szerencsére, több gyártó kínál tesztelt, jó minőségű termékeket a vásárlók számára. A fóliák másik előnye az, hogy a bútoraink, használati tárgyaink, függönyeink rongálódásában szerepet játszó magas UV sugárzást az említett védőeszközök többsége szűri. A magas fényhatást is csillapítják. Ezek együttes hatása eredményezi azt, hogy nyáron akár 10 C0-al csökkenthetik a beltér hőmérsékletét, csökkentve a légkondicionálásra szánt energia mennyiségét. Nyilván ez gazdasági szempontból előnyös. Nyilván a megtérülési idő ott a legmagasabb, ahol az épület nagy része ki van téve extrém sugárzásnak és az egyéb árnyékolás nem igazán jöhet szóba. Ezek pedig a nagy felületű irodaházak, korházak, társasházak. A jó fólia nem igényel nagy karbantartást az általános ablak tisztításán kívül.

Az ablakfóliáknak létezik olyan gyártmánya is, mely segíti az épület belső hőtartását is. Ezek a típusok télen a belső hőt visszaverik, így tartva bent az értékes energiát. Fontos olyan fóliát választanunk, amely drasztikusan nem fogja vissza a beáramló fényt, mert ebben az esetben azt mesterséges fénnyel kellene pótolnunk, ezáltal villamos költségünk nőne és a komfort érzetünk csökkenne.

Emellett bizonyos termékek biztonsági funkciót is ellátnak. Képesek meggátolni az üvegtábla átdobását, illetve az üvegszilánkok széthullását.

Összegezve, az épület üvegfóliáknak számtalan előnye van, melyet nagy hő és UV-sugárzásnak kitett épületeknél érdemes számba venni, és akár más árnyékolási megoldás mellett kombinálva vagy önállóan alkalmazni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.