Faelgázosító kazán II.

2014. október 21.

6002788_sAki hétről-hétre követi a Szigetelésblog cikkeit, az bizonyára tudja, hogy múlt héten már írtunk egy rövid ismertetőt a faelgázosító kazánokról. A korábbiakban leírtak már önmagukban is kedvet adhatnak a fűtésrendszer korszerűsítéséhez, de lássuk, milyen előnyei vannak még az említett rendszernek!

Kényelmi szempontokat figyelembe véve is ajánljuk ezt a kazán típust, mert a fa tovább ég benne, gyakori töltést nem igényel, és hasogatás, aprítás nélkül nagyobb méretű fa is betehető a berendezésbe.

13427895_s_ mA begyújtást követően a tüzelő szárítása történik meg oly módon, hogy 200 oC-nál nem nagyobb hőmérsékleten dolgozik a kazán. Ez a felső tűztérben történik meg. E feletti hőmérsékleten körülbelül 700 oC-ig légszegény környezetben következik be a fa elégetése. Itt faszén és gázok keletkeznek. Amíg a faszén elég a két tér között, a légszegény környezet miatt a fagáz nem tud elégni. Ezért egy ventilátor segítségével az alsó részbe nyomják ezt a gázt, ahol nagy hőmérsékleten elég, így hasznosítva ezt is. Ezt elősegítendően egy automata szabályzó segítségével megfelelő mennyiségű levegő kerül a rendszerbe az égési folyamat elősegítése végett. Égés során széndioxid keletkezik, a szénmonoxidot pedig a rendszer az alsó égéstérben elégeti. Tulajdonképpen az égés folyamán keletkezett gázok elégetése jelenti az igazi fűtőértéket. A felmelegített vizet egy nagy kapacitású, szigetelt tárolótartályba lehet elraktározni. Ezt akár meglévő napkollektoros rendszerrel is kombinálni lehet, így biztosítva a még gazdaságosabb működést. Lényeges még, hogy a kazán megtérülési ideje rövid.

Szükségleteinknek, igényeinknek megfelelő kazán kiválasztása nem egyszerű feladat és érdemes több szakember véleményét és tanácsát is kikérni, de annyi biztos, hogy a faelgázosító kazánon is érdemes adott esetben elgondolkodni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.