Faelgázosító kazán I.

2014. október 14.

21074890_sA témaválasztásakor nagy gondot fordítunk arra, hogy olyan eljárást mutassunk be, melyek korszerűek, a kor igényeinek megfelelnek és legfőképpen környezetbarát technológiát használnak. Ez azt jelenti, hogy rövidebb vagy hosszabb megtérülési idővel, de a pénztárcánkat kímélje és segítse elő azt a folyamatot, hogy közvetlen környezetünk élhetőbb és szebb legyen. Más és más „területre” más-más eszközt, eljárást célszerű választani. Ma már szerencsére széles palettán kereshetjük az igényeinknek megfelelő megoldást.

Jelen cikkünkben egy szintén környezetbarát eszközről fogunk írni.

A faelgázosító kazán lényege az, hogy az égéstérben az égés szabályozott körülmények között jön létre, elősegítve a még tökéletesebb égést. Hatásfoka akár 85%-ot is elérheti. Működési elve alapján három részre bontható. Első a fa hevítése és szárítása, a második a gázok képződése és elégetése, a harmadik pedig a keletkező faszén elégetése. Lényeges az, hogy mindhárom fázishoz más-más levegő mennyiség és hőmérséklet szükséges.

A kazán dupla tűztérrel rendelkező berendezés, melynél a tüzelőanyagtérben (a felső rész) történik a fa elégetése elgázosítása, az égéstérben (alsó rész) pedig a gázok elégetése.

28998711_sA hagyományos fatüzelésű kazánoknál az égés szabályozását, csak az égési levegő állításával volt lehetőségünk megtenni. Ami annyit jelentett, hogy a huzatszabályzó, vagy ajtó kinyitásával becsukásával történhetett meg. Ez annyit jelentett, hogy soha nem volt az aktuális folyamathoz megfelelő levegő illetve hőmérséklet. Ez eredményezte a tökéletlen égést, ami a sok megmaradt salakanyag mellett a környezetünket is terhelte. Ezen felül gáz formájában nagy mennyiségben távozott még éghető anyag, mely nem került felhasználásra, így igen nagy mennyiségben füstöltünk ki pénzt a kéményen.

Tekintettel arra, hogy a faelgázosító kazán segítségével a megvásárolt tüzelőanyag fűtőértéke jobban kihasználható jelentős megtakarítást érhetünk el.

Következő heti cikkünkben részletesen leírjuk a kazán működését.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.