Pelett kazánok II.

2014. október 7.

Ha figyelemmel kísérte a múlt heti Szigetelésblog cikkünket, akkor a pelletkazánokról már lehet némi ismerete. Ha kicsit alaposabban kíván megismerkedni a téma részleteivel, érdemes lesz elolvasnia a következő sorokat, mely e fűtési mód előnyeit és hátrányait veszi górcső alá.

18420566_sA kazánokra jellemző az, hogy teljesen automatikusak, továbbá termosztáttal szabályozhatóak, megfelelően a jelen kor kényelmi elvárásainak. Tüzelni akkor tüzel, amikor arra szükség van. A begyújtás, a tüzelőanyag adagolása, az égéshez szükséges levegő adagolása felhasználói beavatkozás nélkül történik. Csak az egyszerűbb kazánoknál kell a kazán tisztítását és az égéstermék kiürítését magunknak elvégezni. Drágább berendezések esetén ez is automatikusan történik.

Természetesen a pelett kazánoknál is létezik olyan változat, amely egyszerre tudja a fűtéshez illetve a fürdéshez szükséges meleg vizet előállítani.

30083858_sMint minden kazán esetében, itt is fontos, hogy megfelelő minőségű pelett anyag kerüljön az égéstérbe. Ezért a pelett legyen sima, fényes és hosszrepedésektől mentes. Ez azért fontos, mert ezek a gyártás optimális feltételeire utalnak. Ilyen például az, hogy az előállítás során, megfelelően magas hőmérsékletet használtak, így a fában lévő természetes „ragasztóanyag” a lignin megfelelően folyékonnyá vált, így az előírtaknak megfelelő minőségben tudta összeragasztani, a fazúzalékot. A megfelelő szilárdság is fontos. Lényeges, hogy jó sűrűsége legyen a pelettnek a tiszta és hatékony égés miatt. A sűrűség > 1,12 kg/dm3 legyen.

Az ilyen tüzelőanyagot használó kazánok hatásfoka, megfelelő pelett választása mellett igen jó. Ez a nagy fajsúlynak és a 10% alatti nedvességtartalomnak köszönhető. A homogén összetételének köszönhetően égése a normál tűzifánál egyenletesebb. Mindezeknek köszönhetően az égéshez szükséges levegő arányát nagyon jól lehet szabályozni, ezért a pelett kazánok hatásfoka elérheti a 90-94%-ot is.

29872017_sViszont meg kell említeni, hogy manapság még problémát okozhat, hogy a fűtőanyag a valószínűsíthetően magas tárolói levegő hatására eltömítheti a behordópályát. A szerkezet összetettsége miatt érdemes az ilyen eseteket szerelővel orvosoltatni.

Ahhoz, hogy milyen teljesítményű kazánt válasszunk és melyik típust, mindenképpen érdemes szakember tanácsát is kikérni. Így a legjobb hatásfokkal, a pénztárcánkhoz mérten, a legkényelmesebb megoldást választhatjuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.