Pelett kazánok I.

2014. szeptember 30.

14709789_sFontosnak tartjuk azt, hogy az olvasóink különböző környezetbarát technológiákkal is megismerkedhessenek, kiválasztva a számukra leginkább kedvezőt. Ezekkel a technológiákkal a környezetüket és a pénztárcájukat is kímélhetik, valamint élhetőbbé tehetik a közvetlen környezetüket. Éppen ezért a mostani és a következő írásainkban – főleg az ősz beköszöntével – kitérünk a különböző fűtési típusokra.

A pelett

17475495_sA pelett a fa feldolgozása során visszamaradt törmelék, fűrészpor, faforgács vagy az e célra termesztett növények ledarálásából, ezt követően pedig nagynyomáson való préseléséből előállított szerves, növényi tüzelőanyag. Nagyjából egy méretre darabolják őket. Ez kb. 2-4,5 cm hosszú és 0,6-0,8 cm átmérőjű, gyártótól függően. Víztartalma a normál tűzifa 25%-a, ami annyit jelent, hogy körülbelül 10% alatti. Fűtőértéke közepes. 1m3 földgáz kiváltható 2 kg pelettel. Szén-dioxid semleges, mert égése során csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit a fa élete során megkötött. Ennek köszönhetően nem „termel” többet ebből az üvegházhatást fokozó gázból.

Kazán típusok

27470021_sA kompakt kazánok jellemzője, hogy az egész rendszert egy egységben tartalmazza. Így a pelett tárolót, az adagolócsigát és a kazánt. A külső tárolós kazán két egymástól elkülöníthető egységből áll, a tárolóból és a kazánból. A tároló és a kazán közötti összeköttetést az adagolócsiga biztosítja, mely legfeljebb 5m hosszú lehet, így a kazánnak és a tárolónak egymástól legfeljebb ilyen távolságban kell lennie. A tároló nélküli kazán esetében a fűtőanyag tárolása egy másik helységben álló silóban, vagy tároló vályúban történik. Az adagolócsigán keresztül jut a tüzelőanyag a kazánba. Bizonyos teljesítmény fölött a kazán is két részes. Egyik rész szolgál az égés helyének, ez az égéstér. A másik részben történik a hőcserélés.

Következő heti rovatunkban folytatjuk a pelettkazánok bemutatását azok előnyeivel, és problémáival együtt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.