Párátlanítás, falszárítás II.

2014. szeptember 16.

Korábbi cikkünkben bemutattuk a nedves fal problémáját, és az abból adódó következményeket. A kiváltó ok többféle lehet, de megoldást első körben a párátlanító- és falszárító gép jelentheti. Hogy milyen kivitelekkel találkozhatunk, a következő sorokból derül ki.

Többféle ilyen berendezésből választhatunk. Több gyártó áll a rendelkezésünkre, akik egyszerű, lakossági felhasználásra, elérhető áron gyártanak számunkra megfelelő eszközt.

13631714_sAzt, hogy egy eszköz hány légköbméter párátlanításra alkalmas, az típusonként és gyártónként eltérő, ezért vegyük figyelembe a gyártó által megadott értékeket. Ezeket az értékeket általában légköbméterben adják meg. Arra viszont érdemes figyelnünk, hogy a megadott érték kizárólag egybefüggő légterű helységre vonatkozik. Ezért a megfelelő hatás érdekében több helység esetén vagy több berendezést kell üzemeltetünk egyidejűleg, vagy rendszeres időközönként kell azt áttelepítenünk egy másik helységbe. Nyilván itt a hatásfok gyengébb lesz. Arra viszont ne építsünk, hogy a lakótereket elválasztó nyílászárón, megfelelő mennyiségű levegő tud keveredni. Érdemes figyelembe venni még azt is, hogy az eszközt folyamatos üzemre tervezték, vagy sem. Csak ennek megfelelően használjuk a berendezést.

A párátlanítók, a teljesítmény mellett a kényelmi funkcióikban is eltérőek lehetnek.

Ilyen funkció:

- Az automatikus páratartalom szabályozás, mely a kívánt értéknek megfelelően, be és kikapcsolja az eszközt.
- Telítettségvédelem, mely kikapcsolja a berendezést, ha a páragyűjtő tartály megtelik.
- Folyamatos pára kivezetés, melynek lényege, hogy a párát egy csövön keresztül közvetlenül a csatornába, vagy a külsőtérbe vezethetjük.
Fogantyú, mellyel egyszerűen telepíthetjük át másik helységbe a berendezést.
A kerekek szintén a telepítés megkönnyítését szolgálják.
- Áramkimaradás elleni védelem, melynek lényege, hogy egy esetleges áramkimaradás után az eszköz újraindítja magát.
- Levegőtisztítás. Ez nem jellemző a legtöbb modell esetében. A benne található egyszerű szűrő, a nagyméretű szennyeződések kiszűrése érdekében van. Ez nem igazán a mi, hanem inkább a gép védelmét szolgálja. Létezik azonban olyan modell is, mely szűri a levegőt. Ez esetben, a szűrő rendszeres cseréjét, tisztítását az előírásoknak megfelelően és időközönként végezzük el.

27481775_sMint az a fenti felsorolásból látható, a sok-sok kritériumnak kell megfelelnie egy páramentesítő/falszárító készüléknek, de hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb, nekünk kell eldönteni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.