Párátlanítás, falszárítás I.

2014. szeptember 9.

szarito 2Fűtetlen, dohos, nedves ingatlanokban, alagsorokban, mosóhelységekben, valamint olyan helységekben, ahol a konyha is egy légtérben van az adott lakrésszel, szükség esetén érdemes párátlanító eszköz beszerzésén elgondolkodnunk. Egy nedves helység, sem a családunk egészségének sem a sajátunknak nem kedvez, ráadásul az általunk birtokolt ingatlan állapotát is károsítja. A pára penészesedést, dohosodást okoz, valamint rongálja a falak állapotát és az esztétikai megjelenést. A fent említett esetek elkerülése érdekében érdemes beszereznünk egy párátlanító eszközt. Megfelelő automata szellőztetés nélkül egy túlszigetelt házban is felmerülhet a probléma. Ilyenkor nem érdemes a különböző házi praktikákon gondolkodnunk, mint a fűtés erősségének növelése, valamint a kis tálakban elhelyezett só. Ezek sajnos nem sokat érnek.

A párátlanító gépek, hűtve szárító kompresszoros eszközök. Működési elvük egyszerű. Azon az alapvető fizikai elven alapulnak, melynek lényege, hogy a levegőben lévő víz, a hideg felületen lecsapódik. Ezért a berendezés a párátlanítandó levegőt egy ventilátor segítségével beszívja, és a már lehűtött felületen a pára lecsapódik. Ezt a nedvességet, vizet a gép egy edénybe összegyűjti. A páramentesített levegőt az eszköz visszajuttatja a légtérbe. Amikor a tartály megtelik, a gép kikapcsol, hogy a felgyülemlett víz kifolyva ne tegyen kárt a helységben.

Attól nem kell tartanunk, hogy a berendezés a légtér levegő hőmérsékletét hűteni fogja, ugyanis a kondenzátor – ahova a meleget szivattyúzza a berendezés – közvetlenül a hűtő hőcserélő mögött helyezkedik el. Így nagyvonalakban azt mondhatjuk, hogy annyit hűt, amennyit fűt.

szarito_1Az emberi szervezet számára a megfelelő páratartalom 40-60%. Ezt a szintet meghaladóan azonban, a penészesedés, atkásodás már kialakulhat a fentebb említett következményekkel együtt. Ezt az értéket meghaladó páratartalomnál már szükséges a páramentesítés. Nyilvánvalóan egy falfestés után ez az érték megemelkedik, de az nem állandó, hiszen a kiszáradást követően megszűnik. Ezt a száradási folyamatot, szellőztetéssel, fűtéssel, vagy páramentesítő géppel lehet elősegíteni. A páratartalom abban az esetben is megnőhet, ha a szobában teregetünk, ezért érdemes azt inkább a szabad levegőn elvégeznünk, amennyiben erre alkalmas helyünk van, illetve az időjárási tényező sem gátolja.

Következő cikkben leírjuk, hogy milyen párátlanító gépek vannak jelenleg a piacon, és mit érdemes közülük választani.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!
Kommentelj, vagy küldd el kérdésed, észrevételed
a blog@ujhazcentrum.hu e-mail címre.